Atac de o duritate rară a Moscovei la adresa Bucureștiului. ”Acum știm ce ați făcut. Spuneți poporului vostru și lumii întregi”

TRIMITE PRIETENILOR

MOSCOVA – În timp ce ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, avertiza Chișinăul asupra riscului unui conflict militar cu Rusia din cauza Transnistriei, purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova, declanșa o adevărată tiradă împotriva Bucureștiului, căruia îi cere „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care le-ar trimite Ucrainei. Problema blondinei este că ea face trimitere la un comunicat inexistent, astfel că acțiunea și limbajul ei total nediplomatic o plasează din nou într-o poziție penibilă.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a afirmat conferință de presă că „o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat”. Acțiunea Kremlinul este, însă, cusută cu albă albă. Trecând peste faptul că rusoaica nu este în stare sa nominalizeze agenția de știri care ar fi publicat o asemenea gogomănie, ministerul Apărării de la București nu a anunțat vreo nouă conversație între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un „pachet de ajutor militar” pentru Ucraina. Astfel, nimeni nu știe la ce se referă Maria Zaharova. De asemenea, oficialii de la București au subliniat în mod repetat că poziția României este să nu dezvăluie ajutoarele militare trimise Ucrainei.
.
Ce-i drept, MAPN a anunțat într-un comunicat postat pe site-ul ministerului că Vasile Dîncu s-a întâlnit miercuri la București cu ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Denys Sharapov, nicidecum cu Oleksii Reznikov. De asemenea , comunicatul publicat de MAPN nu face nicio referire la livrarea de arme către Ucraina.
.
Însă, plecând de la falsa premiză, pros construită de propaganda rusă, Zaharova continuă să bată și mai mult câmpii, susținând că „al cincilea pachet” de ajutor militar pe care Bucureștiul l-ar fi aprobat include „arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.
.
.„Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit și public, deși anterior pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România folosite de forțele armate ucrainene”, și-a continuat ea discursul în fața jurnaliștilor ruși. În acest caz, încurcată în minciuni, rusoaica probabil că se referea la afacerea în care Bulgaria a înșelat Ucraina, vânzându-i, pe o filieră românească, armament de la ”fier vechi” de 200 de milioane $, marfă returnată de Kiev
.
Toată această aiureală nu pare a fi decât un pretext pentru debitarea unui discurs propagandistic ieftin:

„Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul ‘umanitar’ acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă «umanitar»”.
„Autoritățile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul”.
„Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”.
„Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște ‘dezvăluiri’ despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”
Iohannis: „Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun„
Poziția României față de ajutorul acordat Ucrainei este foarte clar trasat de președintele Iohannis. Din rațiuni ce țin de propria strategie națională, România nu publică liste cu ceea ce trimite în Ucraina.
.
Șeful statului a spus încă din lun aaprilie că ”ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, explica foarte clar Iohannis, într-o conferință de presă.
.
La fel de clar a fost și în luna iulie: „Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului. Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem (…) asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina să-i ajutăm”.
.
În aceste condiții, misterul este altul: ne confruntăm cu un IQ mic al purtătoarei de cuvânt a lui Lavrov sau cu o viclenie rudimentară, tipic rusească?


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.