Atenție! Se va efectua un experiment denumit “Perturbarea controlată a atmosferei(stratosferei)”

TRIMITE PRIETENILOR

Bill Gates încearcă să reducă lumina Soarelui prin împrăștierea prafului de cretă în atmosfera Pământului (carbonat de calciu chimic si nu organic), pentru a reduce încălzirea globală. Proiectul global va începe primele experimente în Iunie 2021 în Suedia cu prima cantitate de carbonat de calciu împrăștiată în atmosfera. Proiectul este finanțat de miliardarul Bill Gates dar și de directorii marilor companii tehnologice inclusiv de Banca Mondială. Proiectul este desfășurat în colaborare cu Universitatea Harvard, proiectul numindu-se SCoPEx. “Praful de cretă” așa zis carbonat de calciu non-toxic pentru respirație, urmează ca în timp să formeze o pătură ce va înconjura Pământul acționând ca o oglindă contra razelor Soarelui.

Oamenii de știința oponenți consideră că geoingineria solară ar putea aduce riscuri grave și modificări extreme ale modelelor meteorologice care nu ar diferi de tendințele actuale de încălzire ba chiar ar agrava situația.
Pe de altă parte, ecologiștii se tem că o schimbare „dramatică” a strategiei de atenuare se va transformă într-o „undă verde” pentru alte emisii de gaze cu efect de seră, fără a schimba modelele actuale de consum. Ce părere aveți despre acest experiment ce începe în curând?

Cercetările pe scară largă privind eficacitatea geoingineriei solare au fost blocate ani de zile din cauza controverselor. Oponenții cred că o astfel de metodă poate avea consecințe imprevizibile, inclusiv schimbări extreme ale modelelor meteorologice, care nu diferă de tendințele de încălzire la care asistăm deja.

Pe de altă parte, ecologiștii se tem că o schimbare în strategia de combatere a încălzirii globale ar putea fi interpretată drept o relaxare a condițiilor în care este permisă în momentul de față emiterea de gaze cu efect de seră, făcând dificilă impunerea unor restricții viitoare.

SCoPEx va face un prim pas exploratoriu în luna iunie, când va lansa la 20 km altitudine un balon cu echipament științific lângă orașul suedez Kiruna. Nu vor fi pulverizați aerosoli în atmosferă în cadrul acestui experiment, el având mai degrabă rolul de testa sistemele de comunicație și modul în care poate fi manevrat balonul. Odată trecut acest prim test, va urma etapa a doua, în care o cantitate mică de praf de carbonat de calciu va fi pulverizat în atmosferă.

David Keith, profesor de fizică aplicată și politici publice la Harvard University, admite că geoingineria este o sursă de îngrijorări numeroase și reale; e adevărat că nimeni nu știe ce se va întâmpla până când carbonatul de calciu nu va fi eliberat în atmsoferă, efectele urmând să fie studiate ulterior. Keith și colegii de la SCoPEx au publicat în 2017 o lucrare care sugerează că este posibil ca reacția dintre praful de carbonat de calciu și moleculele care distrug ozonul să umple gaura existentă în stratul de ozon.

Cantitatea exactă de carbonat de calciu necesară răcirii planetei este necunoscută, iar savanții de la SCoPEx nu pot afirma că acesta este aerosolul cel mai potrivit demersului.  Studiile preliminare au arătat că substanța are proprietăți optice aproape ideale, care îi permit să absoarbă mult mai puțină radiație decât aerosolii pe bază de sulf, consecința fiind diminuarea încălzirii stratosferei.

Practic, experimentul s-ar desfășura astfel: după eliberarea carbonatului de calciu, balonul va zbura prin norul de praf și va lua mostre ale reacțiilor care au loc. Frank Keutsch, analistul principal al proiectului, nu știe care vor fi rezultatele: „Aerosolul perfect nu ar afecta deloc chimia stratosferică”, spune acesta, citat de Forbes SUA. „Singurul lucru pe care l-ar face este să diminueze lumina solară și, prin urmare, să răcească planeta”.

Susținătorii geoingineriei dau ca exemplu efectul de răcire globală pe care îl pot produce erupțiile vulcanice, ca urmare a pulverizării cenușei sulfurice în atmosferă. În 1815, erupția vulcanului Tambora din Indonezia a avut drept consecință un an fără vară, în timp ce, în 1991, erupția vulcanului Pinatubo din Filipine a scăzut cu 0,5 grade Celsius temperatura planetei.

Așadar, introducerea deliberată a unor particule similare în atmosferă ar putea anula efectul multor ani de emisii de gaze cu efect de seră.

Sursa: Europanews.com


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.