Atentie! Tabletele de ibuprofen Nurofen nu conțin oxid de grafen. VIDEO

TRIMITE PRIETENILOR

Afirmația apare într-un videoclip, în cadrul căruia o femeie susține că amprenta neagră de pe capsulele Nurofeneste formată din oxid de grafen.

Pentru a dovedi acest lucru, ea dizolvă capsule de medicament într-un pahar cu apă, iar apoi ține un magnet pe partea laterală a paharului.

YouTube player

Un număr de globule negre mici – despre care ea spune că sunt oxidul de grafenă – se deplasează spre magnet.

Videoclipul se încheie cu un avertisment împotriva cumpărării medicamentelor care conțin oxid de grafenă.

Cu toate acestea, producătorul de Nurofen, Reckitt Benckiser, a declarat pentru Reuters că tabletele nu conțin oxid de grafen.

“Cerneala conține ingredientul oxid de fier negru, care este utilizat pe scară largă în cadrul industriei farmaceutice și este sigur pentru consumul uman”, a declarat un purtător de cuvânt al Reckitt Benckiser pentru Reuters într-un e-mail, explicând reacția magnetică observată în videoclipul din social media. “Cerneala nu conține grafenă sau alte substanțe similare”.

Lista de ingrediente pentru Nurofen Zavance, un produs vândut în Australia, a fost publicată de Administrația pentru Produse Terapeutice din Australia.

Oxidul de grafenă nu este listat ca ingredient, deși oxidul de fier negru este.

Oxidul de fier, cunoscut și sub numele de oxid de fier, este utilizat în alimente, produse cosmetice și în industria farmaceutică.

După cum se explică în această verificare anterioară a faptelor Reuters, oxidul de fier este un agent colorant care este magnetic.

Utilizarea sa este puternic reglementată și nu există dovezi care să sugereze că este periculos.

“Oxidul de fier este folosit în medicamente ca agent de culoare – ajută la distingerea medicamentelor, astfel încât nu toate să arate la fel”, a declarat atunci pentru Reuters Hannah Batchelor, profesor de Farmacie în cadrul Institutului de Farmacie și Științe Biomedicale Strathclyde, Universitatea din Strathclyde.

După ce a vizionat videoclipul de mai sus, Batchelor a fost de acord că: “Cerneala de tipar este cel mai probabil oxidul de fier (cu shellac) și m-aș aștepta foarte mult ca materialul negru să fie oxidul de fier, deoarece este insolubil și pare să fie prezent în cantitatea așteptată în urma experimentului”.

VERDICT
Fals. Nurofen nu conține oxid de grafen. Substanța neagră care se vede în videoclip este oxidul de fier, un agent colorant care este utilizat și în alimente. Utilizarea sa este puternic reglementată și nu există dovezi care să sugereze că este periculoasă.

Acest articol a fost realizat de echipa Reuters Fact Check.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.