O explozie de viata, culoare si savoare, astfel poate fi descris coltul tau verde din balcon. Prin gradinarit, te bucuri de roadele naturii si, in acelasi timp, te relaxezi. Iata ce ai de facut!
ARDEI. Intr-o salata asortata sau copt, ardeiul este un ingredient nelipsit din meniul de vara. Planteaza semintele in jardinière sau ladite adanci de 30 cm. Poti folosi pamant universal amestecat cu nisip si pietris, pentru o mai buna aerisire. Ardeiului ii plac caldura si lumina puternica, dar nu-l uda in exces.
ROSII LA GHIVECI. Dintre toate legumele din balconul tau, vei vedea ca rosiile sunt cele mai pretentioase. Dar cu rabdare si urmand cu strictete cateva sfaturi, vei obtine o recolta frumusica. Pamantul trebuie sa fie bogat in humus si substante nutritive. Planta nu trebuie udata mult, insa nici uscaciunea nu-i prieste. Asaza ghivecele astfel incat sa aiba lumina cel putin sase ore pe zi. Din cand in cand, taie frunzulitele de la baza ramurilor. Nu uita de araci, ca tulpina sa creasca inalta.
LAVANDA. Fiind o planta de origine mediteraneeana, are nevoie de mult soare si caldura din belsug. Prefera solul nisipos si bine drenat. Lasa pamantul sa se usuce bine intre doua udari si tunde tufa periodic.
CAPSUNE. Sunt plante prietenoase, fiindca se dezvolta armonios chiar si in spatii mici. Au nevoie de substrat usor acid – un amestec de mranita, nisip si pamant. Pune ca baza putin pietris, pentru un bun drenaj. Cele mai roditoare sunt soiurile remontate.
SALATA. Daca vrei sa ai zilnic pe masa o portie sanatoasa de salata verde, seamana semintele in ghivece maricele, cu diametrul mai mare de 14 cm. Salata ta va creste repede, in doar o luna si jumatate fiind gata de jumulit si de pus in farfurie. Totul este sa-i asiguri un sol fertil, in care ai adaugat compost, si sa o uzi suficient de des.
CHILI. Umbla vorba ca-i un mofturos, dar nu-i adevarat. Ca sa se transforme repede in condimentul dorit, are nevoie de un substrat afanat, ingrasamant natural si multa caldura. La inceput, nu-l uda prea des, iar atunci cand o faci foloseste apa calduta.
ROZMARIN. Ar fi bine sa-l cultivi in balcon daca vrei sa ai la indemana un condiment clasic pentru friptura. Unde mai pui ca este util si ca planta mdicinala. Se dezvolta amonios si din seminte, si din butasi. Foloseste un ghiveci inalt, cu multe aerisiri. Pune la baza nisip sau pietris, amestecat cu nisip. Pretentiile lui sunt sa-l uzi des si sa nu-l muti.