Bani pentru mâncare de la stat. Plan de ajutorare a românilor cu venituri mici: ar putea primi 50 de euro la fiecare două luni

TRIMITE PRIETENILOR

Deocamdată suntem la adăpost de o criză alimentară, dar nu și de prețuri, din ce in ce mai mari. Sunt declarațiile comisarului european pentru economie, sosit la București.

Scumpirile sunt însă generate, în mare parte, de tarifele din energie. Premierul spune, că din vară, am putea avea gaze din Marea Neagră, iar din toamnă, gaz lichefiat din Grecia. Politicienii discută și un plan de ajutorare a românilor cu venituri mici. Familiile cu copii și pensionarii ar putea primi 50 de euro la fiecare două luni ca să-și cumpere alimente.

Ne așteptăm la creștere economică puternică în Europa, spune comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, sosit într-o vizită la București. Potrivit acestuia, avansul ar fi de 4% anul acesta. Inflația încetinește însă avansul.

În Europa nu avem riscuri pentru securitatea alimentară, avem inflație, trebuie să găsim soluții pentru acest risc”, a spus Paolo Gentiloni.

Criza energetică a dus prețurile la fertilizatori de 4 ori peste nivelul din primăvara trecută. Cum în producția de îngrășăminte se folosește mult gaz, mulți producători, inclusiv de la noi, au stopat activitatea. În plus, Ucraina și Rusia reprezentau 25% din producția mondială de îngrășăminte.

Până acum nu avem nicio problemă de aprovizionare cu mâncarea, sunt însă probleme pe lanțurile de distribuție din cauza invaziei Ucrainei. Discutăm cum putem să ne sprijinim reciproc și un aspect major este problema îngrășămintelor, așadar resursele de energie sunt foarte importante”, a spus Nicolae Ciucă.

Soluția este găsirea rapidă de alternative la gazele rusești. Până la sfârșitul lunii iunie, conducta din Grecia, care va furniza gaz lichefiat în România, prin Bulgaria, va fi gata. Iar în toamnă, vom putea și noi beneficia de acest gaz adus din portul din Alexandropolis. Și tot în vară este așteptată scoaterea de gaze din Marea Neagră în acest perimetru mic din larg, numit Ana. Producția de acolo ar urma să acopere o treime din ce importam din Rusia într-un an.

O cercetare a Institutului de Statistică confirmă o majorare a prețurilor din industrie, comerț și construcții, dar aduce și vesti bune. Patronii chestionați estimează o creștere de producție de până la 10% și păstrarea numărului de angajați.

Iar în Coaliția de guvernare se discută soluții antiinflație, finanțate din bani europeni.

Potrivit unor surse, o măsură propusă de social-democrați este acordarea de vouchere familiilor cu minimum doi copii, care au câștiguri mai mici de 600 de lei pe membru. Suma acordată, până la finele anului, ar fi de 50 de euro la fiecare două luni, pentru cumpărarea a șase alimente de bază, precum ulei ori zahăr.

Ajutorul ar fi acordat și persoanelor cu ajutor social, familiilor monoparentale și pensionarilor. În total, peste 3 milioane de beneficiari.

O altă propunere a PSD ar fi acordarea de vouchere de 30 de euro pentru elevii cu burse sociale, vreme de 7 luni, pe perioada școlii, pentru alimente, rechizite și haine.

Toate aceste măsuri ar costa peste 700 de milioane de euro.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.