Basescu anunta ce va face Putin. „Cu 170.000 de oameni nu poti sa ocupi o tara de dimensiunea Ucrainei. Ucraina primit echipamente militare de ultima generatie”

TRIMITE PRIETENILOR

Fostul presedinte Traian Basescu anunta ca Rusia nu are forta de a ocupa Ucraina in totalitate intrucat „cu 150.000 – 170.000 de oameni nu poti sa ocupi o tara de dimensiunea Ucrainei”. „Dar daca invadeaza Ucraina, va fi un razboi in care va avea pierderi. Or, nu cred ca in momentul de fata presedintele Putin este in situatia in care sa explice populatiei ca are pierderi umane, are militari multi pe care ii pierde zilnic, in conditiile in care invadarea Ucrainei nu era nici necesara, nici oportuna si nici nu cred ca poporul ucrainean este atat de incrancenat impotriva rusilor”, subliniaza Basescu.

„Personal, nu cred ca Rusia isi poate permite sa invadeze Ucraina. Poate, cel mult, sa consolideze bazinul Donbasului, sa faca o Transnistrie mai mare in estul Ucrainei. Cred ca la atat s-ar putea limita, fara insa sa treaca frontiera Ucrainei, fara incursiune in cele doua republici, deci nu un atac direct al armatei ruse, ci o consolidare a celor doua asa-numite republici Donetk si Lugansk, din bazinul Donbasului. Cam la atat s-ar putea limita pentru moment”, a declarat Traian Basescu la Digi24.

„Pentru ca reactia Occidentului a fost extrem de limpede. Ma tem ca dupa aceasta aventura, Rusia va trebui sa suporte baze militare mult mai puternice pe flancul estic. De unde obiectivul domnului Putin este sa dispara bazele militare, NATO a luat nota de modul in care ar putea sa actioneze Vladimir Putin si va consolida foarte puternic flancul estic, adica balticii, Polonia, Romania, Bulgaria”, a explicat fostul presedinte.

Basescu a mentionat ca Putin nu are suficienti oameni pentru a ocupa o tara dimensiunile Ucrainei.

„In primul rand, discutam de circa 150.000 de trupe ale armatei Federatiei Ruse masate in jurul Ucrainei. Cu tot cu cele 30.000 din Crimeea si cele 30.000 din Belarus. Fac si eu o medie intre cifrele aruncate de diverse state care se vor a fi autorizate. Or, cu 150.000 – 170.000 de oameni nu poti sa ocupi o tara de dimensiunea Ucrainei”, a subliniat Basescu.

Daca Rusia ar ataca, totusi, Ucraina, va fi un razboi lung pentru Federatia Rusa, pentru ca armata ucraineana nu mai e cea din 2014, spune Traian Basescu. „A primit echipamente militare de ultima generatie, echipamente defensive, ceea ce va face foarte riscanta viata armatei de tancuri a lui Putin in Ucraina, daca ar intra; are echipamente de infanterie foarte moderne, deci armata rusa va avea pierderi si nu este tipul de interventie care sa-i aduca glorie lui Putin”, a punctat Traian Basescu.

„Putin s-a acoperit de glorie pentru ca in doua zile a ocupat Georgia si pe urma a ramas in Abhazia si-n Osetia de Sud, s-a acoperit de glorie ca a ocupat Crimeea fara sa piarda un soldat, s-a acoperit de glorie ca a aprovizionat cu armamente separatistii din bazinul Donbasului si fara sa piarda soldati rusi, a facut o mare problema de securitate si suveranitate Ucrainei. Dar daca invadeaza Ucraina, va fi un razboi in care va avea pierderi. Or, nu cred ca in momentul de fata presedintele Putin este in situatia in care sa explice populatiei ca are pierderi umane, are militari multi pe care ii pierde zilnic, in conditiile in care invadarea Ucrainei nu era nici necesara, nici oportuna si nici nu cred ca poporul ucrainean este atat de incrancenat impotriva rusilor. Ei sunt mai mult sau mai putin de pe aceeasi linie de provenienta”, a explicat fostul presedinte.

„Nu cred ca Federatia Rusa va invada Ucraina, dar va avea o politica de consolidare a regiunii Donabasului, regiune prorusa, cu cele doua asa-zise republici de tipul Transnistriei. Este model deja consacrat in politica rusa: cand vrei sa blochezi accesul unui stat catre UE sau NATO, ii ocupi o parte din teritoriu. Este ceea ce au facut cu Republica Moldova, cu Georgia, care era candidata pentru intrare in NATO”, a subliniat Traian Basescu.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.