Bucurie pentru 7 milioane de șoferi! Nu mai este nevoie de asigurare

TRIMITE PRIETENILOR

Anunț major pentru toți șoferii. Începând din 10 septembrie, adică de mâine, conducătorii auto care au telefoane mobile pot face un lucru extrem de important care are legătură cu asigurarea auto.

Vești importante pentru toți șoferii auto! De joi, 10 septembrie are loc o schimbare importantă în ceea ce privește RCA. Dacă până acum dovada asigurării se putea face numai prin prezentarea în format tipărit a poliței RCA, peste doar o zi are loc o modificare majoră.

Existența asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) va putea fi demonstrată cu mai multe documente și în mai multe feluri. Noua prevedere e inclusă într-un act normativ al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care se va aplica de joi, potrivit avocatnet.

Potrivit prevederilor incluse în Norma ASF 36/2020, care a apărut luni seară în Monitorul Oficial și va intra joi în vigoare, se va modifica altă Normă, respectiv ASF 20/2017. În final, se stabilește că dovada asigurării RCA poate fi făcută inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu polița de asigurare. Ambele acte o să poată fi prezentate în format tipărit sau în format electronic.

O altă prevedere stipulează că fără aceste acte la dispoziție, existența asigurării RCA va putea fi verificată de autorități direct în baza lor de date. Această situație se aplică, însă, numai în cazul asigurărilor obligatorii emise pe teritoriul țării noastre.

Regula prezentării în format tipărit sau electronic va fi aplicabilă și în cazul asigurărilor RCA emise în alte state, care au valabilitate pe teritoriul României.

Toate polițele RCA se raportează către o bază de date centrală la nivel național, gestionată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto sau, pe scurt, AIDA. Șoferii care nu pot demonstra existența sa pot fi sancționați de polițiști cu amenzi de până la 2.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

În clipa în care se încheie asigurarea obligatorie, asigurătorul emite asiguratului un contract de asigurare RCA și o poliță de asigurare RCA.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.