Cand si cum sa apelezi la ceilalti

TRIMITE PRIETENILOR

Rugamintea ne obliga sa recunoastem nu numai ca ne lipseste ceva si ca avem nevoie de celalalt pentru a obtine ceea ce ne lipseste  ci si ca, daca ajungem sa adresam o rugaminte, o facem pentru ca celalalt nu ne acorda destula atentie incat sa poata simti ca avem nevioie de ceva si sa raspunda spontan la nevoia noastra.

The-Guardian--Spania---in-discutii-cu-Germania-pentru-ajutor-de-300-mld--euro

Astfel, rugamintea ne face deseori sa ne simtim stanjeniti, din mai multe motive:

– neplacerea de a fi nevoit sa apelezi la celalat

– teama de refuz

– disconfortul de a ne afla intr-o situatie de inferioritate

Aceasta stanjeneala duce la erori in formularea rugamintii si deseori la esecuri si frustrari pentru cel care adreseaza rugamintea dar si pentru cel caruia ii este adresata.

Uneori, rugamintea este singura solutie

Intrucat traim in societate, ocaziile de a adresa o rugaminte sunt numeroase.

Actul de a ruga se supune reciprocitatii. Daca interlocutorul accepta sa faca un serviciu sau sa vina in ajutor atunci si tu va trebui, cu alta ocazie, sa te porti la fel cu el, sa cauti imediat sa raspunzi preocuparilor lui.

Prin natura ei, rugamintea functioneaza total, sau nu functioneaza deloc. Astfel, interlocutorul accepta sau refuza. Daca refuza, poti incerca sa-i intelegi motivele, in intentia de a-l face sa isi schimbe parerea, dar fara a insista.

Trebuie sa respecti doua conditii prealabile:

– sa iti definesti un obeict clar

– sa iti ajustezi obiectivul la posibilitati.

Formuleaza-ti rugamintea direct si sobru

Pentru numeroasele rugaminti obisnuite din viata de zi cu zi, nu este nevoie de altceva decat sa le faci politicos, deoarece este de asteptat ca toata lumea sa raspunda pozitiv la astfel de solicitari.

Poti folosi formulari de tipul: “Esti amabil sa…”, sau “Ai putea, te rog…” .

Rugamintile mai putin obisnuite merita sa fie tratate cu toata atentia si cu toata grija , deoarece rugamintea este un instrument foarte delicat, carenecesita captarea intregii bunavointe a interlocutorului.

Sunt mai multe reguli de care trebuie sa tii seama.

Atitudinea, care este fundamentala, trebuie sa indeplineasca doua conditii:

  1. Sa ai incredere in bunavointa celuilalt.
  1. Sa respecti libertatea celuilalt. Ce inseamna acest lucru? In cazul in care esti refuzat, sa nu insisti, si sa intelegi pentru ce motiv se abtine.
  1. Sa iti formulezi intr-o singura fraza intentia de a adresa o rugaminte si obiectul precis la rugamintii, dupa care sa fii pregatit sa asculti.

Formularea rugamintii trebuie sa fie simpla, clara si directa. Ea trebuia sa constea intr-o fraza care sa defineasca in mod precis obiectul si natura rugamintii. Aceasta va fi imediat urmata de definirea exacta a respectivului serviciu, fara nici o alta explicatie  sau argumentare.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana