Ce este intuitia sociala si cum o putem cultiva

TRIMITE PRIETENILOR

 

Cercetarile asupra inteligentei emotionale  si sociale argumenteaza ca abilitati mai bune in zona Intuitie Sociale prevestesc un succes mai mare in dragoste, cariera si in viata in general. Dar este de asemenea posibil sa fii atat de concentrat asupra indiciilor si evenimentelor sociale, incat acestea sa interfereze cu activitatile vietii cotidiene. Daca nu poti sa interactionezi cu ceilalti fara a detecta mesajele tacute care sunt transmise intre competitor inversunati, de exemplu, s-ar putea sa ai probleme in a functiona la cel mai bun nivel de lipsa de distragere.

Creierul unei persoane aflate la capatul Derutat al dimensiunii Intuitiei Sociale este caracterizat de o activitate scazuta la nivelul girusului fusiform si de o activitate scazuta la nivelul amigdalei. La extrema opusa, a fi Intuitiv Social reflecta niveluri ridicate de activare la nivelul girusului fusiform si de activare scazuta spre moderata la nivelul amigdalei, care iti ofera abilitatea sa detectezi chiar si semnale sociale subtile.

Pentru a-ti imbunatati Intuitia Sociala, primul pas este sa dai atentie. In vederea detectarii indiciilor sociale, mai ales celor subtile, ai nevoie sa te cocentrezi asupra a ceea ce se petrece in jurul tau, si anume asupra tonului vocilor, a limbajului corporal, a expresiilor faciale. In principiu este vorba de o problema de exercitiu:

 1. Incepe cu strainii. Atunci cand esti afara, in public, alege-ti un cuplu sau un grup mic de prieteni si observa-i discret. Acorda atentie fetelor acestora, care comunica atat de multa informatie sociala. Aminteste-ti sa te uiti la fetele oamenilor atunci cand ii privesti , dar in special cand interactionezi cu ei.
 2. Vezi daca poti sa prezici cum se vor atinge reciproc (sau nu), cat de aprape vor merge impreuna, daca se vor privi sau nu in ochi in timp ce vorbesc.
 3. Apropie-te suficient cat sa auzi conversatia (presupunand ca poti sa faci acest lucru discret) si vez daca tonul vocii pare sa se potriveasca limbajului corporal si expresiilor faciale.
 4. Daca nu, atunci probabil ca nu intelegi ceva sau iti scapa unele detalii importante.
 5. Odata ce devii increzator ca esti capabil sa iti dai seama ce simt oamenii, inceraca acest lucru cu prietenii sau cu coelgii.

Poti cultiva Intuitia Sociala si prin meditatia concentrarii atentiei. In acest caz, poti sa iei observarea semnalelor sociale ca obiecte ale atentiei tale concentrate.

Vocea, postura, limbajul corporal si ele transmit indicii emotionale. Exercitii specific iti pot creste sensibilitatea fata de aceste canale de comunicare:

 1. Ca sa iti cresti sensibilitatea fata de indicii vocale ale emotiei, atunci cand te afli in locuri publice, cum ar fi o cafenea aglomerata, un magazin in care prietenii sporovaiesc in departare sau un aeroport, inchide ochii si fii atent la vocile din jurul tau si cocentreaza-te asupra tonului vocii.
 2. Descrie-ti ce iti transmite acel ton- serenitate, bucurie, anticipare,anxietate, stres sau orice altceva. Verifuca si cocentreaza-te asupra tonului vocii.
 3. Descrie-ti ce iti transmite acel ton- serenitate, bucurie, anticipare,anxietate, stres sau orice altceva. Verifica-te deschizand ochii si observand ce urmeaza.
 4. Acum incearca acest lucru asupra posturii si a alimbajului corporal, In timp ce observe o conversatie, fii atent la felul in care se pozitioneaza vorbitorii unul fata de celalalt, cum stau jos sau in picioare si ce gesturi fac.
 5. Desemneaza un canal- tonul vocii, limbajul corporal- pe care il plasezi in centrul atentiei timp de o zi intreaga.
 6. In ziua urmatoare, treci la celalalt canal si repeat exercitiul.

Vei fi uimit de felul in care acest exercitiu simplu iti poate creste sensibilitatea fata de indicii sociale intr-o scurta perioada de timp.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana