Ce i-a spus Elena Ceaușescu lui Nicolae înainte de execuție. Ultimul dialog al soților Ceaușescu

TRIMITE PRIETENILOR

Scriitorul Viorel Domenico a aflat care a fost ultimul dialog dintre Elena și Nicolae Ceaușescu înainte de execuție. În cartea „Ceaușescu la Târgoviște”, a lui Domenico, Andrei Kemenici povestește cum a reacționat soția fostului dictator când a aflat sentința și erau cu câteva minute înainte de împușcare.

Ce au făcut soții Ceaușescu înainte să fie împușcați

Kemenici a fost comandantul UM 01417 și a văzut scena împușcării soților Ceaușescu. Acesta dezvăluie în respectiva carte că unul din cele mai grele momente a fost acela în care au coborât parașutiștii și s-au chinuit să îi lege cu sfori pe cei doi foști soți. Elena Ceaușescu se împotrivea, ba chiar ar fi cerut îndurerare, pe când Nicolae nu a avut nicio reacție și a acceptat această ultimă umilință.

Comandantul a spus că l-a văzut pe Nicolae Ceaușescu plângând și îndurând totul. În acel moment, Kemenici s-a retras pentru că îi era rușine de această scenă. Nu putea să vadă cum moare președintele țării, așa că a lipsit de la momentul în care s-a apăsat pe trăgaci. Elena l-ar fi întrebat pe fostul dictator dacă în România se împușcă oameni, înainte ca ei să fie cei împușcați.

Elena Ceaușescu: „Nicule, în România se împușcă oameni?”

„Nicule, în România se împuşcă oameni?” Eu eram lângă general şi întrebarea fusese pusă atât de provocator încât mă aşteptam să răspundă acesta, dar a intervenit Nicolae Ceauşescu, care, săgetându-l cu privirea pe Stănculescu, a răspuns: „Încă o trădare naţională!”, a dezvăluit Kemenici în cartea scrisă de Domenico, scrie adevărul.ro.

„Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilinţă. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, a mai dezvăluit Kemenici.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.