CE ÎNSEAMNĂ PENTRU OMENIRE UN ATAC NUCLEAR? AI LA DISPOZIȚIE DOAR 10 MINUTE SĂ-ȚI SALVEZI VIAȚA

TRIMITE PRIETENILOR

Ce facem cand auzim alarma de atac nuclear si suntem în aer liber

Daca sunteți în aer liber cand are loc o detonare, protejați-vă de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protecție.

Întindeți-vă cu fața in jos pentru a proteja pielea expusa de căldura si de materialele care pot zbura din cauza suflului. Evitați sa va atingeți ochii, nasul si gura, daca este posibil. Daca va aflați într-un vehicul, opriți in siguranța si aplecați in interiorul vehiculului.

Dupa trecerea undei de soc, intrați in cel mai apropiat si cel mai bun loc de adăpost pentru a va proteja de potențialele căderi. Veți avea la dispoziție aproximativ 10 minute pentru a găsi un adăpost adecvat.

Fiti la curent cu instrucțiunile actualizate de la oficialii de intervenție in caz de urgență. Dacă vi se recomandă să evacuați, ascultați informații despre rute, adăposturi si proceduri.

Daca ați evacuat, nu va întoarceți până nu vi se spune ca este sigur sa faceți acest lucru de către oficialii locali.

Faceți planuri pentru a rămâne cu prietenii sau familia in caz de evacuare. Rețineți ca locațiile adăposturilor publice s-ar putea sa se fi schimbat din cauza COVID-19.

Verificați cu autoritățile locale pentru a determina care adăposturi publice sunt deschise.

Daca autoritățile iti spun sa mergi intr-un adăpost public, încearcă sa aduci articole care te pot ajuta sa te protejezi pe tine si pe familia ta de COVID-19, cum ar fi dezinfectant pentru mâini care conține cel Putin 60% alcool, materiale de curatat si doua masti de persoana.

Pericole legate de exploziile nucleare

– Lumina puternica poate provoca orbire temporara pentru mai puțin de un minut.

– Unda de explozie poate provoca moartea, rânirea si deteriorarea structurilor pe o distanta de câțiva kilometri.

– Radiațiile pot deteriora celulele corpului.

– Impulsul electromagnetic (EMP) poate deteriora echipamentele electrice si electronice la cativa kilometri distanta de detonare si poate provoca întreruperi temporare mai departe.

FALLOUT- ploaia radioactiva- poate provoca îmbolnăviri celor care se afla afara.

Ce trebuie sa continua kitul de supraviețuire

Filtre de apa

Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)

Alimente gata de consum (branza, batoane proteice, etc.)

Truse medicale

Unt de arahide

Amestecuri de bauturi, daca aveti copii cu dumneavoastra

Multi-vitamine

Solutie de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice

Lapte praf

Pungi de orez, fasole, faina, ovaz, zahar si miere

Ulei de gatit

Praf de copt, bicarbonat de sodiu si un pachet cu sortimente de condimente

Un desfacator manual de conserve

Chibrituri si brichete

Servetele igienice si scutece, daca este necesar

Lanterne (de preferat cu LED) si radiouri portabile

Cat mai multe baterii, cel putin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus

Apa imbuteliata

Servetele pentru copii

Inalbitor

Extinctor de incendiu

Farfurii de hartie sau de plastic/cupe/ustensile de bucătărie

Pelerina de ploaie

Cantitatea de precipitații radioactive va varia in funcție de marimea dispozitivului si de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se afla in zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiații sa se adăpostească timp de o luna, arata descopera.ro.

Cea mai mare cantitate de precipitații va fi limitata la zona aflata la sau sub vântul produs de explozie, iar 80% din precipitatii vor avea loc in primele 24 de ore.

Oamenii din majoritatea zonelor care ar fi afectate ar putea fi lasati sa iasa din adapost in câteva zile si, daca este necesar, sa fie evacuați in zonele neafectate, scrie The Sun.

Foarte interesant și..  Majoritatea le aruncăm, însă sâmburii de struguri sunt o minune pentru sanătatea noastră

Nu uitați ca radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau detectate in alt mod de simțurile umane.

Asigurați ca aveți un kit de aprovizionare de urgenta pentru locurile pe care le frecventați si ar putea fi nevoit sa stați timp de 24 de ore.

Ar trebui sa include apa îmbuteliata, alimente ambalate, medicamente de urgenta, un radio alimentat cu baterii pentru a obține informații in cazul in care este întrerupt curentul, o lanterna si baterii suplimentare pentru articolele esențiale. Daca este posibil, păstrați proviziile timp de trei sau mai multe zile.

Daca puteți, pregătiți si articole precum săpunul, dezinfectantul pentru mâini care conține cel puțin 60 la suta alcool, șervețelele dezinfectante si rechizitele generale de curățare de uz casnic pe care le puteți folosi pentru a dezinfecta suprafețele pe care le atingeți in mod regulat. Este posibil sa nu aveți acces la aceste provizii zile sau chiar săptămâni.

Țineți cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitați de nevoile animalelor de companie. Pregătiți baterii si dispozitive de încărcare suplimentare pentru telefoane si alte echipamente critice.

Pregătirea va permite sa evitați ieșirile inutile si sa abordați probleme medicale minore la domiciliu, ușurând povara pentru centrele de îngrijire urgenta si spitale.

Ce sa faceți cand ați ajuns in adăpost

Imediat dupa ce ati ajuns in adăpost, daca v-au prins precipitațiile radioactive, aveți in vedere următoarele proceduri.

Îndepărtați îmbrăcămintea contaminata. Evitați sa va atingeți ochii, nasul si gura, daca este posibil.

Faceti un dus sau spalati-va cu apa si sapun pentru a indeparta reziduurile de pe orice piele sau par care nu a fost acoperit. Daca nu puteti sa va spalati sau sa faceti dus, folositi un prosop sau o carpa umeda curata pentru a sterge pielea sau parul care au fost contaminate.

Curatati toate animalele de companie care au fost afara dupa ce au sosit precipitatiile radioactive. Periati usor haina animalului de companie si spalati-l daca este posibil.

Este sigur sa mananci sau sa bei alimente ambalate sau articole care se aflau in interiorul unei cladiri. Nu consumati alimente sau lichide care au fost descoperite in aer liber si care pot fi contaminate de precipitatiile radioactive.

Daca sunteti bolnav sau ranit, ascultați instrucțiunile despre cum si unde sa obtineti asistenta medicala atunci cand autoritatile va spun ca este sigur sa iesiti.

Daca sunteți bolnav si aveți nevoie de asistenta medicala, contactați furnizorul dumneavoastră de asistenta medicala pentru instrucțiuni.

Daca va aflati intr-un adăpost public, anunțați imediat personalul din acea unitate, astfel incat sa poata suna un spital sau o clinica locala. Daca va confruntați cu o urgenta medicala, sunati la urgente si informați operatorul daca aveti sau credeți ca ați putea avea COVID-19. Daca puteți, puneți o masca înainte de sosirea ajutorului.

ÎN CAZUL UNUI ATAC NUCLEAR, CARE ESTE PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SĂ-L FACEM SĂ NE SALVĂM VIAȚA?

Interacționează virtual cu cei din comunitatea ta prin apeluri video si telefonice. Sa stii ca este normal sa te simti anxios sau stresat. Ai grija de corpul tau si vorbește cu cineva daca te simti suparat. Multi oameni pot simti deja teama si anxietate in din cauza pandemiei de COVID-19. Amenințarea unei explozii nucleare poate adaugă stres suplimentar. Citește mai multe pe ziare.com


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.