Ce nu ştiai despre banane! Chiar şi cojile sunt folositoare!

TRIMITE PRIETENILOR

   Banalele banane, pe care le găseşti în orice magazin alimentar, sunt nu doar o variantă a desertului de după masa de amiază sau cină. Ele se numără printre cele mai gustoase alimente naturale, dar sunt şi foarte bune pentru sănătatea omului.

   Bananele mai sunt supranumite fructele fericirii”, din cauză că ele conţin triptofan, o substanţă care stimulează secreţia de serotonină – cunoscută şi ca “hormonul fericirii”. Sunt o sursă naturală de potasiu, mineral esenţial în menţinerea unei bune funcţionări a inimii şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Potasiul din banane mai e benefic pentru rinichi şi oase, opreşte eliminarea calciului prin urină (calciu care ar putea duce la apariţia pietrelor la rinichi) şi reduce riscul de instalare a osteoporozei.

   Bananele sunt şi o bună sursă de energie, fiind o variantă mult mai benefică decât băuturile energizante, fiind bogate în calorii. De exemplu, o banană medie conţine aproximativ 100 de calorii, ceea ce poate satisface cu uşurinţă şi pofta de dulce.

   Tot bananele mai sunt o sursă importantă de fibre dietetice, de care majoritatea dintre noi duce lipsă, ele mai conţinând fructo-oligo-zaharide, care au acelaşi rol precum probioticele, acela de a hrăni bacteriile sănătoase din tractul digestiv, care permite o mai bună absorbţie a nutrienţilor.

   Dacă mâncăm banane în mod regulat, stomacul este mult mai protejat de ulcer sau alte afecţiuni ale stomacului, aceasta datorită compuşilor speciali care ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva excesului de acid clorhidric, principalul vinovat în apariţia ulcerului.

   Bananele sunt o sursă bună de aminoacizi pe care corpul îi transformă în serotonină şi melatonină, hormoni ai relaxării şi bunei dispoziţii. Ele mai sunt bogate în vitamina B6, extrem de importantă în producerea hemoglobinei, care ajută la o mai bună oxigenare a sângelui şi la un flux sanguin sănătos), vitamina C, magneziu şi mangan.

 Alte utilităţi ale bananelor

   Cojile de banană, chiar dacp nu sunt comestibile, au şi ele diverse intrebuinţări utile. Coaja de banană albeste dinţii în mod natural, fără a fi afectat smalţul. Se procedează astfel: după periajul dinţilor, (folosind pasta de dinti, ca d eobicei) frecaţi suprafata lor cu partea interioară a unei cojii de banană, timp de două minute. Se repetă acţiunea de două ori pe zi, timp de o săptămână.

   Tot cojile de banană calmează înţepăturile de insecte. Se pune o coajă de banana pe zona înţepată iar iritaţia va fi calmată imediat. Dacă ai vânătăi, aplică piure sau coji de bananepe ele, deoarece potasiul cin componenţa lor are efect de vindecare. Sun tolositoare şi la scoaterea aşchiilor din piele. Se aplică pe locul afectat o bucată de coajă de banană, cu partea interioară in jos, aplicându-se peste ea un plasture, timp de 24 de ore. Enzimele fructului trag aşchia la suprafaţa pielii, de unde poate fi scoasă foarte uşor. (foto: C. Dumitru)


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana