China propune o soluție prin care sugerează că războiul dintre Rusia și Ucraina poate fi rezolvat rapid. Statul lui Xi Jinping rămâne singurul aliat al Rusiei.
China a declarat în cursul zilei de miercuri care este poziția sa față de sancțiunile impuse de Occident regimului de la Kremlin. Totuși, statul condus de Xi Jinping, deși nu va impune interdicții Rusiei, un important partener de comerț, vine cu propuneri pentru rezolvarea crizei.
China propune o soluție pentru încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina
Astfel, Zhang Jun, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, a declarat că oficialii înalți ai Moscovei și ai Kievului trebuie să se așeze la masa de negocieri, pentru a stabili o cale de a dezamorsa situația agresivă.
”Cel mai important lucru de făcut acum este să se revină la calea negocierilor diplomatice și la crearea unei soluționări politice, cât mai rapide, pentru a detensiona situația”, a afirmat Zhang Jun.
Conform diplomatului, ”China susține dialogul direct și negocierile între Rusia și Ucraina”, despre care insistă că reprezintă soluția pentru rezolvarea conflictului. Zhang a mai declarat că întreaga comunitate occidentală ar trebui să pună pe primul loc ”pacea regională, stabilitatea și siguranța universală, pentru toți.”
Între timp, Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe chinez, a afirmat că ”China și Ucraina păstrează deschis canalul de comunicații.”
Aceste informații apar după ce Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a discutat cu omologul chinez și a ”făcut apel la ministrul de externe al Chinei, să-și folosească pârghiile pe care le are în raport cu Putin și cu Rusia, convingându-l pe președinte să înceteze acest război.”
Diplomatul de la Kiev a mai afirmat că ”implicarea constructivă a Chinei este posibilă” și a făcut referire la decizia statului chinez de a se abține în privința rezoluției Consiliului de Securitate a ONU, referitoare la condamnarea invaziei ruse în Ucraina.
China a rămas singurul mare stat care nu condamnă atacul Rusiei împotriva Ucrainei
China este, momentan, singurul prieten al Rusiei care are capacitatea de a atenua impactul sancțiunilor economice impuse împotriva țării după declanșarea invaziei. Totuși, președintele Xi Jinping nu a dat niciun semnal că ar fi dispus să riște prea mult relațiile cu SUA și cu Europa, printr-o implicarea prea puternică de partea Rusiei.
Relațiile dintre Moscova și Beijing s-au atenuat începând cu 2012, când Xi Jinping a preluat puterea în China. Cei doi au avut un ”inamic” comun, Statele Unite, însă există multe divergențe și între cele două state. Vladimir Putin are îngrijorări cu privire la prezența economică din ce în ce mai puternică a Chinei în Asia Centrală și în orientul extrem al Rusiei.
”Relațiile dintre China și Rusia sunt la apogeul istoric, însă cele două țări nu sunt aliate”, spune Li Xin, expert în relații internaționale la Shanghai University.
Guvernul lui Xi ar putea susține regimul Putin în anumite limite, iar companiile chineze ar putea obține beneficii de pe urma acestei situații, însă experții sunt de părere că și China va trage linia când va fi vorba de posibila încălcare a sancțiunilor impuse de restul lumii.
”China nu vrea să se implice prea mult, astfel încât să nu sufere din cauza susținerii sale pentru Rusia”, arată Mark Williams, economist specializat în zona Asiei.
Comerțul dintre China și Rusia s-a ridicat la valoarea de 147 de miliarde de dolari, dar asta reprezintă mai puțin de o zecime față de cifra comerțului sino-american, de 1,6 trilioane de dolari.
”Totul depinde de riscurile pe care vor să și le asume în privința accesului la piețe occidentale, în raport cu ajutorul pentru Rusia și nu cred că sunt dispuși să riște asta”, spune Williams. ”Rusia nu reprezintă o piață atât de mare”, arată wionews.com.