China şi-a exprimatsusţinerea faţă de„îngrijorările rezonabile ale Rusiei cu privire la Ucraina”

TRIMITE PRIETENILOR

China şi-a exprimat joi susţinerea faţă de „îngrijorările rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina, o ţară în care Statele Unte afirmă că se tem de un posibil atac rus până la jumătatea lui februarie, relatează AFP, citată de News.ro.

China, un partener al Rusiei, s-a abţinut până acum să ia parte la criza dintre Moscova şi Occident, care-l acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte invadarea Ucrainei.

Însă, cu opt zile înainte de descihderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing – pe timpul cărora are loc în mod tradiţional un „armistiţiu” în conflictele mondiale -, ministrul chinez de Externe Wang Yi a discutat la telefon cu omologul său american Antony Blinken despre situaţia din Ucraina.

„Îngrijorările rezonabile ale Rusiei în domeniul securităţii trebuie să fie luate în serios şi să primească o soluţie”, i-a spus Wang Yi lui Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat de către Ministerul chinez de Externe.

SUA şi NATO au respins revendicările Rusiei

Această luare de poziţie are loc la o zi după ce Statele Unite şi NATO au respins principala revendicare a Rusiei – şi anume de a se angaja să refuze o aderare la Alianţa Nord-Atlantică a Ucrainei.

Ministrul chinez a subliniat – fără să numească NATO – că „securitatea regională nu poate fi garantată printr-o consolidare sau o extindere a blocurilor militare”. „Îndemnăm toate părţile la calm, să se abţină să crească tensiunile şi să amplifice criza”, a declarat Wang Yi – un ecoul al poziţiei Moscovei, care acuză Occidentul de „isterie” în privinţa Ucrainei şi dezminte orice plan de invazie a acestei foste republici sovietice.

Potrivit Departamentului de Stat american, Antony Blinken a subliniat, la rândul său, „riscurile mondiale la adresa securităţii şieconomiei pe care le reprezintă o nouă agresiune rusă a Ucrainei”.

Statele Unite sunt convinse de riscul unui atac rus în Ucraina

„Totul arată că Vladimir Putin va ace uz de forţa militară la un moment dat, poate de-acum până la jumătatea lui februarie”, a acuzat miercuri adjuncta secretarului de Stat american Wendy Sherman.

Ea a subliniat că deschiderea Jocurilor Olimpice, la Beijing, la 4 februarie ar putea să influenţeze „calendarul” lui Putin, care ar putea încerca să nu-l ofenseze pe preşeidntele chinez Xi Jinping în timpul acestui eveniment major pentru China.

Bejingul a respins luni dezvăluiri din presa americană potrivit cărora Xi Jinping i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina în timpul JO de Iarnă. În cadrul convorbirii sale cu Antony Blinken, Wang Yi a îndemnat Washingtonul să înceteze să „perturbe” evenimentul.

Statele Unite, la fel ca alte ţări, au anunţat o „boicotare diplomatică” a JO, cu scopul de a denunţa încălcări ale drepturilor omului în China. Washingtonul îşi va trimite atleţii la competiţii, însă nu şi oficiali de rang înalt care să reprezinte ţara


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.