Constantin Apetrei, este românul care a inventat aparatul ce îți spune dacă mâncarea este sănătoasă!

TRIMITE PRIETENILOR

Constantin Apetrei, profesor universitar doctor la Facultatea de Stiinte si Mediu din Galati, departamentul Fizica, Chimie si Mediu, dar si cercetator stiintific la Universitatea „Dunarea de Jos“ din Galati a pus la punct un aparat cu senzori extrem de specializati, capabili sa identifice substantele chimice din mancare, dar si substantele nocive din produsele alimentare.

In 1999 a plecat in Spania pentru a face doctoratul, pe un proiect european, ce privea crearea unui degustator electronic pentru detectarea calitatii vinurilor rosii. ”A fost foarte interesant, pentru ca proiectul presupunea construirea unui nas electronic, a unei limbi electronice si a unui ochi electronic.

Degustatorii sunt destul de putini si nu ii poti aduce cand vrei tu. Din acest motiv, s-a venit cu ideea crearii acestui dispozitiv, care sa inlocuiasca degustatorii in ceea ce priveste efectuarea anumitor analize”, ne explica Constantin. Aparatul are insa limitele lui. De pilda, el indica daca aciditatea unui vin sau altul este buna sau nu, dar nu poate spune daca gustul produsului este satisfacator sau lasa de dorit.

Proiectul a ajuns la stadiul de prototip, dar degustatorii din Spania s-au opus ideii unui degustator electronic, de teama sa nu fie inlocuiti in timp, iar companiile interesate au renuntat la dispozitiv. Profesorul galatean s-a implicat in 2004 intr-un alt proiect, tot in Spania, extrem de interesant, ce presupunea crearea unui dispozitiv cu senzori specializati, capabili sa detecteze si sa urmareasca prospetimea alimentelor.

”M-am ocupat de senzorii masici, deci senzorii care detecteaza masa produsului. Am facut teste pe peste, unde substantele volatile care se degaja ca urmare a invechirii sau denaturarii pestelui au o anumita compozitie chimica, care interactionau cu senzorii de masa si acestia isi schimbau frecventa de vibratie. Asta inseamna ca pestele si-a modificat masa, deci era vechi sau denaturat”, explica dascalul.

Proiectul a avut nevoie de finantare masiva, de ordinul a milioane de euro, pentru a fi finalizat. Identifica adrenalina, dopamina si serotonina din alimente Constantin Apetrei a revenit in Romania in 2007, finalizandu-si doctoratul la Universitatea ”Dunarea de Jos”. A parcurs intre timp toate treptele universitare, devenind asistent universitar, lector si apoi profesor universitar.

Manat de dorinta de a crea un dispozitiv care sa detecteze rapid substantele din produsele alimentare care dauneaza sanatatii populatiei, dar si a produselor alimentare alterate, Constantin a aplicat pentru a obtine finantare de la Guvernul Romaniei, astfel incat proiectul sau sa fie pus in practica.

”Pasiunea mea au fost senzorii pentru lichide, ceea ce se numeste limba electronica. Este o combinatie intre Chimie, Fizica, Statistica si Electrochimie si asta mi-a placut foarte mult”, ne dezvaluie profesorul.

In 2011, a obtinut finantare pentru proiectul amintit, ce reprezinta o inovatie stiintifica ce va face cu siguranta multa valva in anii ce vor urma. Este vorba de un dispozitiv ce foloseste pe langa senzori, si biosenzori, ce detecteaza compusii din produsele alimentare, cum ar fi enzimele.

Aparatul are o specificitate extrem de bine determinata, spre deosebire de senzorii clasici care detecteaza tot ce exista intr-un produs, nu doar un singur compus, dispozitivul fiind capabil sa determine inclusiv cantitatea unui compus sau altul dintr-un aliment. In plus, dispozitivul are nevoie doar de o picatura de lichid pentru a face o determinare precisa, spre deosebire de aparatele existente la ora actuala, care au nevoie intre 25 si 50 de mililitri de substanta.
Se va putea analiza rapid daca un aliment este falsificat sau nu

O mica bucata de carne sau peste este pusa intr-o substanta, rezultand un amestec (emulsie), care este analizat apoi de senzorii si biosenzorii dispozitivului creat de cercetatorul galatean. Inovatia cu care a venit profesorul Constantin Apetrei este detectarea aminelor biogene din produsele alimentare, pentru ca unele sunt benefice pentru sanatate, cum ar fi adrenalina, dopamina, noradrenalina si serotonina, iar altele sunt toxice, rezultand in urma degradarii alimentelor, fiind vorba de histamina (care genereaza alergii sau poate provoca chiar moartea) si tiramina ( ce apare in produsele care nu sunt fermentate corect, cum ar fi varza murata).

Proiectul a fost finalizat in iulie 2016 si va urma ceea ce se numeste un transfer de cunostinte catre industrie, pentru ca dispozitivul sa fie certificat si produs pe scara larga, urmand sa ajunga in dotarea autoritatilor cu competente in domeniul alimentar. Pretul dispozitivului ar varia intre 2.000 si 3.000 de euro, daca va fi produs in masa si in functie de substantele pe care producatorul urmareste sa le detecteze.

”Se va putea face un control rapid al calitatii la peste sau la carne. Mergi la piata si nu stii daca pestele este proaspat sau nu. Oamenii apreciaza din ochi acest gen de lucru, pe cand dispozitivul iti spune cu certitudine daca este proaspat sau nu, pentru ca rezultatul vine in cateva minute. Daca un peste este toxic, poate pune in pericol sanatatea populatiei si aici este utilitatea aparatului. Poti dezvolta o alergie dupa ce consumi un astfel de peste, dar poti sa faci si o criza hepatica”, ne precizeaza dascalul galatean.

Sistemul dezvoltat de Constantin Apetrei este similar cu un glucometru, un dispozitiv care masoara glucoza din sange. Urmatorul pas pentru profesorul din Galati este crearea unui dispozitiv pentru autentificarea alimentelor, dar si identificarea cu exactitate a aditivilor din acestea.

”Se va putea analiza rapid daca un aliment este falsificat sau nu, ori daca un produs are sau nu originea declarata de producator, cum ar fi cazul vinurilor. De asemenea, se va putea verifica, la sucurile naturale, cat este suc si cat este colorant”, isi prezinta cercetatorul galatean urmatoarea inventie


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.