🔗 Conectează-te cu Noi

▶️ Urmărește pe YouTube

Corupția distruge România: Palatul unor rromi din Timișoara construit pe pe locul unei clădiri cu valoare istorică inestimabilă, reşedinţa de vară a Paşei de Timişoara

TRIMITE PRIETENILOR

Vremurile tulburi de după Revoluţia din 1989 a lăsat Timişoara fără protecţie în faţa abuzurilor.

Haosul legislativ în proaspăta democraţie a permis distrugerea sau mutilarea multor clădiri de patrimoniu, fără să se ţină cont de valoarea istorică. Pare incredibil, dar s-au vândut chiar şi ruinele unui conac de secol XVII!, dezvăluie Adevărul, citat de Newsmaker.ro. 

Fosta reşedinţă de vară a Paşei de Timişoara de pe vremea administraţiei otomane (1552-1716) s-a aflat la ieşirea din oraş, pe calea Torontalului.

“Departe de cetate, grădina amenajată în Mehala, în zona actualei căi a Torontalului, era celebră în secolele XVII şi XVIII ca loc de recreere, pe timp de vară, a paşei care îşi avea reşedinţa la Timişoara în vremea în care cetatea era stăpânită de turci.

Reşedinţa de vară avea un pavilion central şi o grădină amenajată în stil oriental, care s-a bucurat de cuvinte de laudă din partea faimosului călător turc Evlya Celebi atunci când a vizitat-o în 1660, admirând trandafirii, arborii bătrâni şi fântâna cu apă limpede”, spun cei de la Muzeul Banatului pe pagina lor de socializare.

Aici a fost semnat actul de capitulare al turcilor în faţa prinţului Eugeniu de Savoya iar locul a fost transformat după 1716 în Grădina Preşedintelui, parc de recreere pentru guvernatorii militari ai Banatului.

„Fântâna Paşei”

Reşedinţa de vară a paşalelor Timişoarei era înconjurată de castani seculari, tufe de trandafiri şi alte minunăţii, dar era cunoscută şi pentru fântâna ei. Se spunea că dădea cea mai bună apă din oraş.

În 1732-1740 a devenit spital pentru bolnavii de ciumă. În 1774, istoricul Francesco Griselini îl descria ca un „palat delicios”, dar în 1775 devenise deja depozit pentru gogoşile viermilor de mătase şi crâşmă.

Castelul a fost incendiat în timpul revoluţiei din 1848-1849, însă o parte din clădire avea să fie reconstruită. În secolul al XVIII-lea aici funcţiona un celebru birt. În perioada1944-1953 a fost ocupată de armata sovietică, iar apoi a fost distrusă.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.