Cristi Danilet strange bani pentru a ajuta 250 de judecatoare din Afganistan sa ajunga in Europa: „Toate sunt in pericol”

TRIMITE PRIETENILOR

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca, prin asociatia Initiativa pentru Justitie, strange bani pentru a ajuta 250 de judecatoare din Afganistan sa ajunga in Europa.

„O parte dintre magistratii afgani au ajuns in siguranta in Polonia, inclusiv Tayeba Persa, unde au primit vize. Sunt 250 de femei judecator in Afganistan, toate in pericol. Incercam aducerea lor in Europa. Strangem bani pentru ajutarea lor. Multumim!”, a anuntat Cristi Danilet.

Initiativa pentru Justitie a cerut, zilele trecute, alaturi de Forumul Judecatorilor din Romania ca Ministerul Afacerilor Externe sa acorde „imediat” vize in format electronic tuturor magistratilor afgani „a caror viata este pusa in pericol”.

„Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie isi manifesta deplina solidaritate si suportul neconditionat fata de colegii nostri judecatori si procurori din Afganistan, tinte ale regimului politic nou instalat in statul respectiv”, se arata intr-un comunicat al celor doua organizatii, transmis, luni.

Potrivit sursei citate, in ultimii 10 ani, au fost ucisi si raniti zeci de magistrati si alt personal judiciar, fiind plasate bombe in palatele de justitie sau fiind impuscati judecatorii pe strazi in 2013, 2017, 2021, in atentate vindicative. De asemenea, in timpul regimului taliban anterior, a avut loc o „epurare a magistraturii pe criterii tehnice si religioase”.

„Intr-un scurt interviu acordat astazi Revistei Forumul Judecatorilor, judecatoarea afgana Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a exprimat temeri serioase cu privire la fapul ca, dupa caderea Guvernului, judecatorii afgani (si in special femeile judecator) vor fi ucisi fara a mai exista procese de stabilire a vreunei vinovatii, ei deja fiind cautati la domicilii. In fata unei asemenea situatii inimaginabile, comunitatea internationala nu trebuie sa ramana nepasatoare. Pe langa presiunea internationala pentru ca regimul nou instalat sa respecte drepturile omului, este necesara deschiderea imediata a oricaror forme de asistenta umanitara, absolut necesara pentru persoanele in cauza”, transmit cele doua asociatii. 

Ca urmare, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie solicita Ministerului Afacerilor Externe sa acorde vize in format electronic tuturor judecatorilor si procurorilor afgani a caror viata este pusa in pericol.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.