Cu toate ca pare un lucru normal abia acum a aparut un proiect de lege. Persoanele condamnate definitiv la închisoare nu vor mai putea candida pentru funcția de președinte

TRIMITE PRIETENILOR

Un proiect de lege care vizează abilitatea persoanelor condamnate definitiv la închisoare de a candida pentru funcția de președinte al României ar putea trece curând de Parlament.

Proiectul, care are propunere de adoptare după ce a primit un raport favorabil de la comisiile Camerei Deputaților, va ajunge la votul final din Parlament, conform avocatnet.ro, citat de Știrile ProTV.

Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, scrie în proiectul de lege.

Proiectul a fost înregistrat la Parlament în 2017 și propune modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, pentru a adăuga condiția suplimentară candidaților la cea mai importantă poziție în stat.

Pentru a fi aplicat, proiectul trebuie adoptat de deputați, iar mai apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Președintele României „reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării”, potrivit Constituției.

Totodată, acesta trebuie să se asigure că este respectată Constituția și că autoritățile publice funcționează.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.