Cum se pregătesc pomii înainte de înmugurire. Reguli stricte de toaletare şi de curăţare. Tratamente de făcut în livada de familie

TRIMITE PRIETENILOR

Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă este ideală pentru tăierea pomilor fructiferi. Vorbim, bineînețeles, despre tăierile de rodire, așa cum explică dr. ing. Ghiuță, directorul Unității Fitosanitare Neamț.

Expertul arată lucrările de primăvară pot începe în livezi. ”Deocamdată, nu plouă, nu bate vântul, se pot face tăieri în condiții meteo bune”, explică inginerul. El apreciază că sunt șanse mici să mai vină geruri mari, dar totuși își păstrează anumite rezerve. Se știe că tăierile la pomii fructiferi trebuie făcute cu cel puțin trei săptămâni înainte de un val de aer înghețat.

Tăierile pomilor primăvara nu este însă cea mai bună soluție, ci se recomandă ca aceste lucrări să fie făcute de cu toamnă. Totuși, dacă nu ați reușit să toaletați livada, este bine să vă apucați de treabă după jumătatea lunii februarie, când sunt șanse minime ca gerul să se întoarcă.

Prin tăierile de rodire se urmărește atât proporționarea ramurilor de rod, cât și sporirea potențialului pomului toaletat. Se rărește coroana, iar ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, se înlătură.

Lipsa unei toaletări a pomilor fructiferi se răsfrânge asupra performanței de rod a livezii. Astfel, pomii se vor uspraîncărca cu fructe, care vor rămâne mici, urmând ca anul următor să nu mai rodească sau să producă o roadă mai săracă.Specialiștii atrag atenția că după 5-7 producții mari, pomii nu mai rodesc deloc și se declanșează procesul de uscare prematură, iar coroana se mutilează prin frângerea ramurilor.

Tăierile de rodire se fac diferit pentru diferitele specii de pomi fructiferi. Merii și perii sunt pretențioși la toaletări pentru că în cazul unei supraîncărcări, nu vor mai rodi anul următor, iar fructele vor rămâne firave.

Tăierile la vișin și la cireș nu trebuie să fie intense, pentru că acești pomi suportă greu astfel de intervenții. La acești pomi, tăierile pot fi făcute și la finele verii, după recoltare.

Cel mai mare pericol pentru pomii fructiferi rămân însă tăierile târzii, după înmugurire. Seva bogată din iarnă are tendința să meargă către mugurii din extremitățile noi, iar tăierile vor cauza pierderea acestor substanțe nutritive. Pomul va rămâne slăbit în acel an, fără vigoare și cu fructe mici.

Tăierile anuale la arbori sunt lucrări obligatorii, fie că sunt pentru corectarea coroanei, fie pentru regenerare ori pentru rodire, specialiştii recomandând ca lucrările să se facă înainte de venirii primăverii, în perioada de repaus.

Potrivit specialiştilor, toaletarea cuprinde, obligatoriu, eliminarea ramurilor uscate, rupte, care par atacate de dăunători, ale celor care se intersectează, care se ating unele de altele şi care cresc spre interior respectiv lăstarii bătrâni.

După scopul urmărit, tipurile de tăiere pot fi mai multe. Tăierile de formare sunt pentru formarea unei coroane, în 3-5 ani de la plantare. Cele de rodire presupun eliminarea elementelor de rod pentru a le dimensiona şi pentru a forma noi elemente, pentru a obţine un raport de 2:1 sau 3:1 între ramurile cu flori şi cele fără flori.

Tăierile de întinerire se fac în perioada de repaus, primăvara târziu, pentru a se putea face o deosebire între mugurii sănătoşi şi cei care au fost atinşi de ger. Tăierea de corectare se recomandă pentru eliminarea crengilor foarte înalte, care blochează lumina soarelui să ajungă la toate crengile pomului în timp ce tăierea de regenerare presupune eliminarea de urgenţă a ramurilor bolnave, neroditoare şi de cele mai multe ori sunt parazitare.   Printre greşelile cele mai frecvente se numără tăierea excesivă sau insuficientă. După o tăiere severă, de pildă, s-ar putea să aveţi în primul an o recoltă slabă sau chiar deloc.

O altă greşeală ar fi ca tăierile să se facă în anotimpuri nepotrivite şi condiţii meteo nefavorabile, care pot afecta ulterior pomii. De asemenea, uneltele trebuie să fie de calitate şi ascuţite. O foarfecă de grădină tocită, de exemplu, poate provoca leziuni şi poate afecta pomul.  Pont! Ustensilele trebuie dezinfectate înainte de folosire, pentru a se preveni extinderea bolilor.

Schemă de tratamente generală pentru toți pomii fructiferi!

Calendarul cu tratamente pentru o livadă de familie cu pomi diversificați include o listă cu toate stropirile ce trebuie efectuate într-un an într-o mică plantație pomicolă. Schema are specificitatea că nu face diferențierea între tratamentele pentru diferitele specii de pomi, cum de regulă întâlnim în livezile tradiționale, de familie, din România.

Costi Mariniță, un pomicultor pasionat care deține o livadă cu 200 de pomi fructiferi, a publicat pe un grup de specialitate schema de tratamente pe care o aplică cu succes în fiecare an. Cu precizarea că stopirile trebuie făcute și ținând cont de condițiile de vreme, calendarul a fost foarte bine primit de restul pomicultorilor care l-au apreciat ca fiind util.

Calendarul stropirilor în livada mixtă

Tratamente în livadă la începutul lunii martie – fungicide cuprice Funguran/Champ

Tratamente în livadă la finele lunii martie – stropire cu Confidor Oil.

Tratamente în livadă la începutul înfloritului – Bravo și Calypso.

Tratamente în livadă la scuturarea petalelor – Dithane și Calypso

Tratamente în livadă în luna mai – Bravo și Mopsilan.

Tratamente în livadă în luna iunie – Topsin și Karate Zeon.

Tratamente în livadă în luna iulie – Dithane și Decis.

Tratamente în livadă în luna august – Topsin și Karate Zeon.

Tratamente în livadă în luna noiembrie – încă un tratament cu Funguran sau Champ.

Produsele utilizate sunt: Champ 77 WG (fungicid de contact de la Nufarm), Confidor Oil (insecticid sistemic de la Bayer), Calypso 480 SC (insecticid de la Bayer), Bravo 500 SC (fungicid de la Syngenta), Mospilan 20 SG (insecticid de la Sumi Agro), Topsin 70 WDG (fungicid de la Sumi Agro), Karate Zeon (insecticid de la Syngenta), Dithane M-45 (fungicid de la Dow Agro), Decis 25 WG (insecticid de la Bayer), Funguran OH 50 WP (fungicid pe bază de cupru de la Spiess-Urania).

Costi Mariniță a precizat că tratamentele din iunie și din iulie nu sunt obligatorii, ci trebuie făcute numai dacă se observă semne de boală la pomi.

Nu se recomandă două stropiri cu ulei horticol în același sezon, iar stropirea cu Champ din primăvară trebuie efectuată numai după ce s-au făcut tăierile la pomi.

În timpul înfloritului, schema se poate suplimenta cu o stropire cu fungicidul Aliette 80 WG de la Bayer la gutui și peri în caz de vreun semn de foc bacterian.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.