De câți ani are nevoie România ca să ajungă Germania din urmă?

TRIMITE PRIETENILOR

Având în vedere Produsul Intern Brut (PIB) nominal pe cap de locuitor al României, care este mult mai mic decât PIB-ul Germaniei, țara noastră ar putea ajunge în aproximativ 105 ani, la același nivel cu Germania. Iată de ce.

România ar putea ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani. Țara noastră este în acest moment, ca PIB per capita, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania. Datele Băncii Mondiale arată că, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capita în România era la 20% faţă de cel german.

Astfel, dacă acest ritm de recuperare s-ar menţine (10 puncte procentuale la fiecare 15 ani), România ar ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani.

România, a doua cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est

Datorită faptului că țara noastră a avut un PIB de 218 mld. euro în 2020, ea este acum a doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia.

Cu toate acestea, la nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, ca PIB/cap de locuitor este mult mai sus, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de populaţia de 19 milioane de locuitori a României.

Mai mult, România este în acest moment, ca PIB per capita, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania. Datele Băncii Mondiale arată că, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capita în România era la 20% faţă de cel german.

La finalul anului 2020, PIB-ul nominal pe cap de locuitor în România a fost de aproape 13.000 de dolari, potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale. La aceeaşi vreme, în Germania a fost de 45.700 de dolari/locuitor. Cu toate că diferenţa este semnificativă, în ultimii ani s-a redus, pentru că PIB-ul României a crescut într-un ritm mai alert decât PIB-ul Germaniei.

Economia României are mai mult spațiu să crească

Evoluţia este, de altfel, firească, pentru că o economie emergentă ca a României are mai mult spaţiu să crească decât o economie uriaşă ca a Germaniei. PIB nominal în Germania a fost de peste 3.800 de miliarde de dolari în 2020, mai exact, aproape un sfert din economia Uniunii Europene.

De asemenea, România a recuperat cel mai bine decalajele economice faţă de Uniunea Europeană (exprimate relativ la nivelul mediu de PIB/capita din UE) de la aderarea din 2007, arată datele Eurostat, biroul european de statistică.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.