De ce carantina durează acum doar 5 zile, indiferent dacă o persoană este sau nu vaccinată

TRIMITE PRIETENILOR

Datele științifice recente arată faptul că o persoană se poate infecta cu Omicron, noua variantă a coronaviruslui Sars-Cov-2, în cel mult 5 zile de la contactul cu o persoană deja infectată.

Coordonatorul campaniei naţionale de imunizare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat joi, într-o conferință de presă, care sunt motivele pentru care carantinarea durează acum doar 5 zile, indiferent dacă o persoană este vaccinată sau nu împotriva Covid-19.

Carantina se instituie pentru persoanele care nu sunt infectate cu virusul Sars-CoV-2, dar sunt în una din două situații: sosesc în România din alte state sau sunt contact direct cu o persoană infectată.

Pentru persoanele infectate (care au rezultatul pozitiv la un test PCR sau antigen) se instituie măsura izolării.

În prezent, potrivit celor mai recente reglementări, vaccinații pozitivi vor sta 5 zile în izolare, în loc de 7, iar cei nevaccinați 7 zile, în loc de 10.

”Carantina se stabilește pe perioada maximă la care o persoană după un contact posibil cu risc infecțios să devină pozitivă, să se infecteze. Și atunci, la varianta Omicron, majoritatea persoanelor care fac infecția în urma unei expuneri o fac în primele 5 zile, indiferent că sunt sau nu vaccinate. De la această premisă s-a plecat. Sunt date științifice care confirmă acest lucru, și anume că, după un contact cu risc infecțios, o persoană se infectează în primele 5 zile. Și după 5 zile, cine nu s-a infectat în primele 5 zile nu se mai infectează după 5 zile” – a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

Perioada de incubație la Omicron este mai mică

Medicul a mai spus că, în prezent, perioada de incubație la tuplina Omicron este de două sau trei zile, însă persoanele care sunt vaccinate cu doză completă, inclusiv booster, au șanse mai mai mari să nu se infecteze, chiar dacă locuiesc în aceeași casă cu cineva infectat deja.

Deci, practic, perioada de incubație, așa cum s-a menționat de către domnul secretar de stat, este mult mai scurtă, la 2-3 zile în medie, în momentul acesta. Dar aici sunt diferențe, în funcție de evoluție a infecției cu Sars-Cov-2 la persoane vaccinate versus nevaccinate și de susceptibilitate la infecție. O persoană vaccinată cu schemă completă și doză de booster – sunt datele științifice deja publicate – are o susceptibilitate de 2 ori mai redusă să se infecteze. Chiar știm cazuri cu persoane care au fost contacți intra-familiali, și cei vaccinați și cu doza booster sunt persoane care nu s-au infectat, în ciuda faptului că au stat împreună și s-au expus la aceeași doză de virus.” – a mai spus dr. Gheorghiță.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.