De ce mari, suntem tot mici? Succesul. omul este instrument pentru propriul portofel și este dispus să sară peste etape

TRIMITE PRIETENILOR

O vorbă celebră, modernă, spune că atunci când vei avea succes vei fi și singur din cauza sacrificiilor făcute cu nesăbuință. Omul își creează propriile convingeri, principii, obiective în funcție de turmă, turmă în care a avut, sau nu, noroc să ajungă. Banii nu aduc fericirea, dar o mențin fără nicio jenă, iar succesul nu e tocmai frate cu fericirea. Nevoia de realizare face parte dintre nevoile antropologice fundamentale, omul trebuie să se facă util societății și rezultatele lui să fie recunoscute. Paradoxal, de cele mai multe ori, omul este instrument pentru propriul portofel și este dispus să sară peste etape, ceea ce face ca succesul să devină un simplu obiectiv, care se distanțează dramatic de fericire.

Imaginea de sine este foarte importantă în conturarea succesului. Propria părere despre sine, dar și a celorlalți, în ciuda zicalei, “nu asculta de gura lumii”, ajută enorm la formarea obiectivelor și a atingerii succesului. Din păcate se pune accent prea mult pe aparențe, iar “haina face pe om” e realitatea izbitoare de care cei mai mulți adoratori ai succesului se lovesc. Cum ți-ai privi șeful venit la birou cu pantalonii murdari, cămașa necălcată și mirosind a shaorma pe care a mâncat-o aseară? Te întrebi cum de stă în acel scaun și ești convins că TU, ordonat și eficient, ești mult mai potrivit decât el. Dar oare ești? De altfel, depinde și publicul țintă. Nu doar media are public țintă, ci și succesul, oamenii. De ce ai vrea să ai un succes pe care să nu îl cunoască nimeni? Succesul neștiut nu e succes, se numește împlinire personală și se află în strânsă legătură cu fericirea. Asta dacă nu cumva ai ales pictura și din păcate pentru noi toți, succesul va veni, probabil, după ce ai părăsit această lume.

Eșecul este cealaltă față a succesului și nu ajută mereu la refacerea planului. El modelează personalitatea celor slabi și modifică percepția asupra sinelui, ducând la retragere și căutarea a fel de fel de scuze: nu a fost să fie, nu am avut noroc, nu sunt potrivit pentru asta, sunt prea mic pentru lumea asta etc. De fapt în urma eșecului trebuie să ne întrebăm: unde am greșit, ce trebuie îmbunătățit și care sunt instrumentele calitative care mă pot ajuta, indiferent dacă se dorește succesul sau împlinirea de sine. Nu suntem mari, până nu suntem mici, chiar și din postura de adulți.

“Secretul succesului constă în a vrea să câştigi şi a şti să pierzi.” (Niccolò Machiavelli)


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana