Decizie finală în BOR: Botezul rămâne neschimbat, copilul trebuie scufundat de trei ori!

TRIMITE PRIETENILOR

Sfântul Sinod, organismul colegial de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a decis în ședința de joi să păstreze neschimbat ritualul botezului copiilor, în ciuda cererii unei părți a societății civile și a unor înalți ierarhi de a-l revizui, în urma morții bebelușului de la Suceava, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Sfântul Sinod arată că Biserica Ortodoxă are obligația statutară de a rămâne în unitate cu Biserica Ortodoxă universală, ceea ce înseamnă că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina și ritualul.

În schimb, preotul este obligat ca înainte de botez să discute cu părinții despre starea de sănătate a copilului, după consultarea părinților cu medicul pediatru.

În ceea ce privește ”îngrijorările” din spațiul public, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.