Din iunie, Finlanda si Suedia vor intra in NATO. Lovitura de bumerang pentru Moscova

TRIMITE PRIETENILOR

Finlanda si Suedia vor depunde in curand cererile oficiale de aderare la NATO, decizie asteptata sa starneasca furia lui Putin avand in vedere ca Moscova a amenintat in numeroase randuri ca va raspunde militar si consecintele vor fi grave daca vor fi facuti astfel de pasi.

The Times citeaza un oficial american care a spus ca subiectul a fost deja discutat in cadrul Consiliului ministrilor de Externe din NATO, intalnire la care au fost prezenti si ministrii de externe din cele doua tari.

Suedia si Finlanda vor sa depuna rapid cererile, ca sa fie discutate la summitul ce va avea loc, in iunie, la Madrid.

Cele doua state au un statut de neutralitate, insa posibilitatea aderarii a tot fost discutata de la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina.

Finlanda deja a dat semne serioase ca aceasta este calea pe care o va urma. In urma cu doua saptamani, presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, spunea ca aderarea tarii sale la NATO, chiar daca ar aduce probleme din partea Rusiei, per total ar fi mai benefica decat mentinerea neutralitatii.

Iar astazi fostul premier Alexander Stubb a spus ca, cel mai probabil, cererea va fi depusa in timpul lunii mai, pentru a putea fi discutata la summit-ul din iunie de la Madrid.

Rusia a amenintat continuu cele doua tari sa nu se gandeasca sa faca pasul acesta. Ba chiar in a doua zi dupa ce a invadat Ucraina, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe Maria Zakharova a avertizat ca Rusia va raspunde militar si politic daca Finlanda si Suedia intra in NATO.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.