Epidemia voită de sifilis. Tuskegee cel mai dur și lung experiment medical făcut pe subiecți umani.

TRIMITE PRIETENILOR

Experimentul Tuskegee este cunoscut ca fiind cel mai dur și lung experiment medical făcut pe subiecți umani. A durat 40 de ani (1932-1972) și a fost inițiat de către Institutul National de Sănătate Tuskegee, Alabama. O echipă de medici specializați în boli venerice au inițiat un proiect de studiu privind efectele și etapele de evoluție a infecției cu sifilis, boală care afecta în anii 1930 extrem de mulți oameni și pentru care încă nu cunoșteau efectele curative ale penicilinei, inventată de Fleming cu doar câțiva ani în urmă.

Într-o epocă a rasismului, în care oamenii de culoare nu erau agreați de americani, medicii de la Tuskegee au recrutat 399 de bărbați de culoare, bolnavi de sifilis și alți 201 de afroamericani sănătoși, numit ”grupul de control”. Persoanele infectate erau majoritatea analfabeți, fermieri săraci care nu își permiteau costurile unui tratament, ori nu doreau să apeleze la ajutorul medical pentru a evita conflictele rasiale. Subiecților li s-a comunicat că sunt bolnavi pentru că au ”sângele rău” și că vor primi tratament gratuit, mâncare, cazare și o asigurare de deces în schimbul acordului scris pentru a fi tratați, iar în cazul morții să fie efectuată o autopsie. Toți cei 600 de bolnavi au devenit cobai de laborator, bolnavii fiind înșelați că vor primi tratament în timp ce medicii ascundeau o epidemie de sifilis tratată cu placebo.

Scopul studiului, susținut chiar de Centrul american pentru Combaterea Bolilor, era observarea evoluției naturale a bolii, a infecției cu sifilis în toate etapele ei și de asemeni, dacă afroamericanii erau diferiți prin ceva față de albi din punct de vedere medical. „După cum observ, noi nu avem nicio contribuţie la aceşti pacienţi, până nu mor”, a mărturisit un medic implicat în cel mai inuman proiect medical din istoria SUA.

Odată ce s-a descoperit că penicilina poate trata cu succes sifilisul, subiecții din experimentul Tuskegee au fost privați de tratament în unicul scop de a se afla rezultatul morbid al infecției cu sifilis. La finalul experimentului, 28 de bărbați erau morți în urma sifilisului în fază ușoară, 100 muriseră chinuiți de complicaţiile bolii, 40 dintre soţiile acestora fuseseră infectate şi ele, iar 19 dintre copiii lor s-au născut cu sifilis congenital, boală care la copii poate provoca invaliditatea. În următorii ani, rând pe rând toți bolnavii de sifilis au murit cu excepția a doar 8 bărbați.

Peter Buxtun, funcționar în cadrul Serviciului Public de Sănătate, a cerut închiderea proiectului Tuskegee în anul 1966 printr-o petiție trimisă către Centrul pentru Combaterea Bolilor, cerere care a fost respinsă ferm. Ulterior, cazul a fost făcut public prin presă, iar scandalul iscat pe marginea experimentului a continuat cu proteste de amploare ale cetățenilor în fața Guvernului, care s-a văzut nevoit să desființeze proiectul și să plătească 10 milioane de dolari, indemnizații pentru familiile tuturor celor implicați în terifiantul experiment.

De asemeni, pe 16 mai 1997, Bill Clinton și-a cerut scuze în fața celor opt supraviețuitori experimentului Tuskegee: „Guvernul Statelor Unite a făcut ceva greşit, ceva profund greşit din punct de vedere moral. Este un ultraj adus angajamentului nostru faţă de integritatea şi egalitatea tuturor cetăţenilor.

 


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.