Familia din Romania care a dat lovitura cu o afacere in agricultura! Secretul produselor pentru care se bat trei lanţuri de supermarketuri

TRIMITE PRIETENILOR

O afacere de familie pornită la Reghin, judeţul Mureş, a reuşit să spargă barierele conform cărora produsele româneşti ajung greu sau deloc în marile supermarketuri. La serele de la Reghin se produc aproximativ 1.200 de tone de roşii anual.

Un întreprinzător din Reghin, judeţul Mureş, a reuşit să spargă barierele conform cărora produsele româneşti ajung fie greu fie deloc în marile lanţuri de supermarketuri. Roşiile şi salata produse aici se vând în trei lanţuri de magazine mari încă din 2012, sunt căutate şi foarte apreciate.

627x0

Fără pesticide şi cu ”combatere biologică”   Ideea serelor de la Reghin a pornit în anul 2010, din dorinţa de a îmbina afacerea nouă cu una mai veche a familiei Cotoi, care deţine o cunoscută fabrică de mobilă. ”Noi avem fabrică de canapele şi avem deşeuri de lemn şi de rumeguş cu care pe timp de vară nu avem ce face, iarna le folosim la încălzire, la uscătoare, dar vara este un excedent şi într-o seră o cheltuială importantă o reprezintă încălzirea şi atunci am spus să le îmbinăm. Am rezolvat problema cu deşeurile şi avem şi o nouă afacere”, spune Călin Cotoi, managerul serelor de la Reghin.

Investiţia a fost de 2,5 milioane de euro, exclusiv din fonduri proprii, serele având o suprafaţă totală de 2,5 hectare plus încă o jumătate de hectar în construcţie. Prima producţie au recoltat-o în 2012.

”Sunt hibrizi care au creştere nederminată şi ciclul de producţie este un an de zile, se întinde pe tot anul. Plantăm în ianuarie şi recoltăm până în decembrie, avem pauză două săptămâni cât facem curăţenia, dezinfecţia şi după aceea plantăm din nou. Este un mod de cultură mai curat, nu folosim pesticide, nici insecticid, absolut nimic, tratamente aproape 0, faţă de o cultură normală în solarii unde se folosesc pesticide multe şi nu e chiar ok”, detaliază Călin Cotoi.

627x0 (1)

Cum au ajuns în supermarketuri

Roşiile cultivate în sera de al Reghin sunt de mai multe feluri, clasice, cherry, cherry alungite şi cocktail. Tulpinile au între 10 şi 12 metri înălţime, iar producţie se recoltează de la începutul lui aprilie şi până în decembrie. ”Investiţia iniţială este foarte mare, de aceea nu sunt foarte multe sere la modul ăsta făcute în România. Un solar de folie, cum se practică, e foarte ieftin, foarte uşor de făcut, dar calitatea producţiei şi cantitatea este alta”, spune Călin Cotoi.

Pe lângă roşii, firma are şi o seră mică în care se cultivă salată, vândută de asemenea în marile magazine. ”La salată se fac analize pe concentraţia de nitriţi/nitraţi din frunză, noi am făcut analiza şi am ieşit de opt ori sub limita maximă”, adaugă managerul.

Roşiile şi salata de la Reghin se vând în trei lanţuri de supermarketuri din ţară, roşiile încă din 2012, producţia de salată a început ceva mai târziu. ”În 2012 am intrat destul de uşor la supermarketuri, dar acum cred că e mai greu. Este disponibilitate din partea supermarketurilor dar trebie să ai cantitate cât de cât şi calitate. Vindem în supermarketuri mare parte, şi mai sunt şi en gros-uri mai mici care mai vin ocazional.

Se vând bine pentru că e o calitate în plus faţă de roşia românească produsă în solarii, climatul fiind controlat şi fertilizarea, toate fiind pe calculator reuşim să le ţinem într-o atmosferă optimă şi atunci şi calitatea producţiei este mai bună. În plus, rezistă la raft mai mult timp, faţă de roşiile de import sunt mai gustoase, şi ajung mult mai repede pe masa consumatorului, fiind produse local, ajung şi mult mai proaspete decât cele de import”, spune Călin Cotoi.

20 la sută profit

În serele de la Reghin lucrează 40 de angajaţi, firma are anual o cifră de facaeri de aproximativ 3.750.000 de lei noi şi un profit de aproximativ 20 la sută, în cea mai mare parte reinvestit. Managerul rezumă zâmbind secretul reuşitei ”365 de zile pe an la muncă şi 24 de ore pe zi”.

Citeste mai mult pe adevarul.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana