Finantele vor sa monitorizeze toate livrarile cu plata ramburs. Curierii vor raporta la ANAF cazurile cu plata cash la livrare

TRIMITE PRIETENILOR

Furnizorii de servicii postale vor fi nevoiti sa raporteze la ANAF date despre trimiterile postale pentru care destinatarul achita expeditorului contravaloarea bunului ramburs, adica situatiile cu plata cash la livrare.

Masura este prevazuta intr-un proiect de OUG publicat recent pe site-ul Finantelor Publice. Este vorba despre acelasi proiect in care se precizeaza ca, incepand cu 1 iunie 2022, firmele pot majora salariul minim brut de baza cu 200 de lei, suma ce nu va fi impozitata.

Se doreste astfel prevenirea principalelor riscuri asociate comertului electronic: neinregistrarea fiscala si nedeclararea venituriloranonimitatea ( comerciantii pot construi un site sau un cont pe o platforma de vanzari fara sa fie obligati sa furnizeze foarte multe informatii despre ei insisi), avantaje concurentiale incorectevanzarea de produse ilegale/contrafacute si/sau introducerea in circuitul comercial a unor produse care nu au provenienta legala (nu exista documente justificative sau exista documente care nu atesta provenienta reala).

Analizele de risc efectuate in domeniul comertului electronic la nivelul Directiei generale antifrauda fiscala din cadrul ANAF, au ca surse principale de informatii, date puse la dispozitie de furnizorii de servicii postale. In urma prelucrarii datelor furnizate de acestia, in cursul anului 2021 au fost finalizate 411 verificari documentare, iar in proportie de peste 70% din cazuri au fost stabilite sume suplimentare de plata, constatandu-se ca acestia nu au declarat in totalitate veniturile obtinute din aceasta forma de comert.

Asa cum se poate observa, procentul persoanelor care au fost identificate cu venituri subdeclarate/nedeclarate este majoritar, putandu-se concluziona ca exista o practica in acest sens, cu consecinte negative asupra bugetului de stat, producand concomitent o distorsiune semnificativa asupra pietei concurentiale in detrimentul contribuabililor onesti.

Transmiterea informatiilor de catre furnizorii de servicii postale se face, in acest moment, in baza solicitarilor punctuale ale Directiei generale antifrauda fiscala.
In perioada 2020-2021, Directia generala antifrauda fiscala a transmis catre operatorii de servicii de curierat si operatorii de platforme peste 700 de solicitari de informatii, constatandu-se urmatoarele:

• datele vin cu intarziere (unii operatori si-au creat departamente distincte pentru aceste solicitari, alocand resurse semnificative pentru prelucrarea volumelor de date solicitate);
• datele sunt furnizate in forme diferite, in functie de modul de colectare si gestionare intern al fiecarui operator. Exista numeroase situatii in care informatiile sunt furnizate cu intarziere deoarece aceste sunt fie arhivate, fie stocate pe surse externe, fiind necesare operatiuni suplimentare. Au fost si situatii in care operatorii nu au mai detinut aceste date si nu le-au putut furniza, neavand obligativitatea pastrarii acestor date.

De asemenea, potrivit notei de fundamentare, masura propusa va conduce la majorarea veniturilor nete realizate de persoanele fizice care obtin in prezent venituri din salarii la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Asadar, luand in considerare relatia de complementaritate dintre serviciile postale contra ramburs si dezvoltarea exponentiala a comertului online din ultimii ani, consideram ca se impune completarea art.59 cu o prevedere prin care furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs sa fie obligat sa furnizeze organului fiscal central, periodic, informatii referitoare la trimiterile postale pentru care destinatarul achita expeditorului, prin intermediul retelei postale, contravaloarea bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.