Flori date in prima zi de scoala au ajuns la tomberon. La o scoala privata din Capitala, parintii au strans bani pentru a cumpara un Fiat invatatoarei

TRIMITE PRIETENILOR

Numeroase buchete de flori oferite de copii invatatoarelor in prima zi de scoala, luni, in Sectorul 4 au ajuns in tomberoane, conform unei fotografii postate pe forumul Reddit Romania. Numerosi utilizatori au forumului considera ca oferirea de flori reprezinta o „atentie” prin care parintii incearca sa castige bunavointa cadrelor didactice, incurajandu-se astfel „cultura spagii”.

„Dam vina pe politicieni ca baga in buzunare cu doua maini cand ajung ‘la butoane’. Intrebare, oare nu suntem noi cei care ii invatam asa? Cand vom reusi ca popor sa depasim nevoia de ‘a da o atentie’?”, a scris utilizatorul care a postat pe Reddit Romania fotografia cu buchetele de flori la tomberon.

Imaginea a starnit o dezbatere aprinsa intre numerosi utilizatori. Foarte multi comsidera ca oferirea de flori incurajeaza coruptia, parintii dorind prin acest gest sa obtina bunavointa cadrelor didactice pentru copiii lor.

Iata cateva comentarii relevante:

„Sunt curios la ce scoala e… ca un buchet de acolo seamana… Eu m-am dus cu al meu fara flori. Din cei 25 de copii am fost singurul fara! Era chiar una care avea un cosulet cu o mini ‘pancarta’ infipta pe care isi scrisese numele cu carioci colorate. Ca sa nu-i scape ‘doamnei’ ca a cotizat? Ca sa arate ca stie sa scrie la clasa 0?

In final am zis ‘la dracu, nu am de gand ca al meu copil sa fie marginalizat pentru un cacat de buchet de flori’ si m-am dus si am cumparat si eu. 

Deci poftim de ce:

pentru ca unii profesori vor sa primeasca si iti vor marginaliza copilul si se vor purta urat cu el daca nu primesc

pentru ca daca copilul tau este marginalizat toata structura ierarhica din invatamant, consiliu, director, inspectorat… imi imaginez ca e politizata maxim si se acopera unii pe altii si practic nu ai nici o cale de atac pentru orice nedreptate ti se face

pentru ca unii parinti sunt niste pupincuristi sinistri in speranta ca copilul lor sa iasa in fata, iar altii sunt niste lasi si merg si ei cu valul cu teama de a nu fi defavorizati

Cred ca oficial am ajuns sa ma numar in a doua categorie, mai vedem cand o fi vorba de lucruri mai importante, ca nevasta-mea are antecedente de ‘facut valuri’ pentru o cauza corecta”.

……..

„Obicei sovietic datul florilor la dascali! Numai ca acestia din urma au nevoie de altele. La o scoala privata din Bucuresti, comitetul de parinti a unei clase a propus sa ae cumpere ‘duamnei’ o masina Fiat! Deci ‘atentia’ poate ajunge pana unde nu ai crede. Nu prea vad ca o sascapam de ‘atentii’, dimpotriva vor deveni grotesti, daca nu sunt deja!”.

……

„Uite aici e radacina problemelor noastre in Romania. E un circuit vicios. Cand suntem jos, ne facem relatii in stanga si in dreapta ca sa putem urca. Cadouri, pile, gesturi de suport pe interes, etc. Daca majoritatea populatiei se comporta asa, cum poate un cetatean de rand sa reziste tentatiei de a primi atunci cand devine potent politic sau financiar? Schimb pe schimb, nu?

Uite asa ajungem sa perpetuam niste obiceiuri proaste de care nu putem scapa de mai bine de 30 de ani. O floare la profesori, o ciocolata la nepoti, o gaina in sacosa la rude, mega plicul la nunta, etc. Daca circuitul cadourilor ar inceta, nu mai ramane decat un singur fel de a obtine simpatia asociatilor, prin performanta si onestitate”.

……

„Dude, ce comparatie faci intre furtul/spagile politice si o floare la invatatoare in prima zi de scoala? Sunt perfect de acord cu faptul ca plicul la doctor/politist etc e un obicei toxic care creeaza o reactie in lant si o obisnuinta proasta, care trebuie sa dispara, dar aici vorbim de o fucking floare in prima zi de scoala, e o chestie simbolica care tine de traditie si bun simt, respectul pe care il arati cadrului didactic ca iti indruma copilul, nimic iesit din comun…acum ca mai sunt parinti care arunca milioane lunar pentru o ‘atentie’ la profesor, well that’s fucking wrong.

Nepotul meu a avut ieri prima lui zi de scoala din aceasta viata, nu as avea nimic impotriva obiceiului cu dusul de flori la invatatoare, dar ce faci in momentul in care toti ceilalti copii dau cate o floare cadrului didactic si al tau e complet izolat? Te poti pune pentru o secunda in locul lui? Eu inteleg ca tu/eu/noi privim lucrurile cu alti ochi, dar trebuie sa te gandesti si la ce simte copilul tau in momentul in care el este singurul care nu duce o floare invatatoarei (ceea ce nu are nicio legatura cu spaga). Prefer sincer sa sustin un obicei pe care tu il blamezi, o data(poate de doua ori) pe an, care ma costa maxim 15(poate 30)lei, decat sa imi fac copilul sa se simta inferior fata de ceilalti copii din clasa, doar pentru o ambitie prosteasca.

Ideea principala, nu dati spaga la doctor/politist/politician, dar nu uitati de gesturile care tin de bun simt si o educatie bine primita, judecati anumite actiuni in functie de situatie, si nu mai fiti frustrati, numai bine!”.

……

„Se incurajeaza cultura spagii. Un buchet de flori e ok, daca s-ar da unul pe clasa, fara liste cu cine a pus bani si alte mizerii si la sfarsit de an, nu inceput. Astfel transmiti invatatoarei multumiri pentru efortul depus de-a lungul anului.

Dand florile la inceput, mesajul transmis e sa fie mai generoasa la note si mai putin stricta. Mai rau, cand fiecare elev aduce flori e ca un fel de concurs, care aduce buchetul mai frumos. Daca se invata de mic cu atentii, mai tarziu va promova la euroi in plic.

Este cel putin la fel de important sa descurajam darea de mita, nu doar luarea. Medicii, politistii, judecatorii, politicienii nu s-au trezit ei intr-o zi sa pretinda spagi, mai intai au fost cei care le-au oferit. Din pacate la noi este privita mult mai grav luarea de mita decat darea”.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.