Hrănirea de completare (de necesitate)

TRIMITE PRIETENILOR

Orice stimulare nu dă roade dacă nu s-a făcut mai întâi completarea proviziilor. Primăvara, o colonieconsumă 10-12 kg provizii – pe care şi le asigură din rezervele rămase de la iernare, culesurile de nectar şi polen şi din hrănirile făcute de stupar (cu miere solidă sau diluată în concentraţie de 1:1 sau cu sirop dezahăr 2:1 în cantităţi mici pentru a nu se compromite calitatea mierii extrase la viitorul cules). Stimularea trebuie întreruptă cu 2 săptămâni înaintea culesului de salcâm, pentru a se realiza 80% puiet căpăcit.În cazul lipsei proviziilor suficiente şi de calitate, când nu avem altă soluţie se poate administra şi sirop dezahăr respectând următoarele puncte:
  • să fie administrat (în luna august) în porţii mari de 3-4 litri (2:1) daţi odată;
  • să fie acidulat cu acid acetic (oţet) 10 ml la litru, sau acid citric (zeamă de lămâie), o lămâie la 4-5litri sirop;
  • să nu conţină înlocuitori de substanţe proteice (ca în cazul hrănirilor stimulente), deoarece excesul acestora în hrana de iernare poate duce la îmbolnăviri (a se evita în special laptele praf);
  • fiecare litru de sirop să conţină polen proaspăt recoltat (câte o linguriţă cu polen, frecat cu apăcălduţă).Hrănirea de necesitate se face primăvara şi toamna atunci când albinele nu mai au provizii suficiente de miere sau păstură. Toamna apa folosită pentru prepararea siropului trebuie să fie de ploaie sau de râu, primăvara apa va fi din cea obişnuită căci albinele au acum mare nevoie de săruri minerale.
Cu miere
 Mierea este mai avantajoasă pentru albine, conţinând enzime, vitamine, acizi şi chiar proteine şi grăunciori de polen ce stau în suspensie. în pungi de plastic. Pungile de plastic umplute cu miere cristalizată, se vor administra chiar şi la o temperatură scăzută de 0 grade Celsius, dire
ct sub podişor (crestându-le în diagonală şi încrucişat- pe partea care se aplică deasupraghemului de iernare). Dacă deasupra ramelor găsim albine multe, înseamnă că au consumat mierea şi enevoie să intervenim imediat cu o turtă cu miere.
 In faguri
 Fagurii cu miere, înainte de a fi introduşi în cuib vor fi ţinuţi cel puţin 24 de ore într-o cameră bine încălzită.Pentru a determina albinele să-i ocupe imediat este bine ca aceştia să fie stropiţi în prealabil cu siropîncălzit.
In pastă
 Se pun 4 părţi zahăr pudră într -un vas de tablă dreptunghiular peste care se toarnă uniform o parte de miereîncălzită bine. Se aşează cutia într-o încăpere călduroasă şi peste 10-14 zile întreaga cantitate de zahăr a fost pătrunsă de miere, făcându-se un amestec absolut un iform. Dacă în cutie, înainte de turnarea zahărului a fostaşezată o bucată de celofan sau material plastic, paste se poate scoate afară foarte uşor sub forma unei plăcişi va putea fi tăiată după preferinţe. Pasta de miere cu zahăr pudră se poate face şi înainte de administrare cu condiţia ca zahărul pudră să fie foarte fin, frământându-se bine până la completa omogenizare.
Cu zahăr în sirop
 Siropul de zahărse prepară cu infuzii de ceaiuri (câte 4-5 g flori sau frunze uscate de cimbrişor, izmă,roiniţă, tei, sunătoare, coada şoricelului, muşeţel, pelin, coada calului, măceş, soc etc., la 1 litru de sirop sau1,5 kg pastă de miere cu zahăr pudră (o parte miere + 4 părţi zahăr pudră, frământate ca şi aluatul de pâine până la completa omogenizare). În sirop se adăuga şi 1/3 miere şi 0,3 g acid acetic la litru, fără a depăşi
cantitatea de 1,5-2 kg sirop în 24 de ore pentru ca albinele să aibă timp să facă transformările necesarefolosind fermenţii diastazici produşi de glandele faringiene şi toracice.
 Siropul de aprovizionare pentru toamnă-iarnă se face astfel: în apa clocotită se toarnă pe încetul zahărulamestecând mereu lichidul până la completa dizolvare, după care se adaugă câte 3 kg miere la 10 litri sirop. Dacă după răcirea siropului rămâne zahăr cristalizat pe fundul vasului înseamnă că trebuie să mărimcantitatea de apă sau ceai folosite pentru dizolvare.
În cazul în care hrănirea de necesitate se face pe timpul iernii cu sirop acesta se plasează în borcane desticlă, legate cu tifon în 2-3 straturi, răsturnate peste 2 beţişoare ce stau de-a curmezişul ramelor, suprafaţastupului fiind acoperită cu o foaie de carton gudronat care are tăiat locul rotund ce ocupă borcanul, pestestup aşezându-se un magazin gol ce se umple cu talaş fin.
 Cu zahar in şerbet
Reţetă
Se ia un vas, se cântăreşte (tara), se pun în el 10 kg de zahăr tos şi 1,150 l apă de ploaie sau râu. Secântăreşte din nou întreaga cantitate după care se adaugă apă până ce zahărul se umezeşte bine. Se pune conţinutul pe foc domol şi se mestecă în continuu până când apa de surplus se evaporă rămânând greutateainiţială (a vasului + 10 kg zahăr + 1,15 l apă). Conţinutul se ia de pe foc şi se răstoarnă într-alt vas curat care se lasă nemişcat până ce vasul se răceşte ca să poată fi ţinut între mâini fără să frigă. Atunci începemînvârtitul puternic al amestecului cu un făcăleţ numai în aceeaşi direcţie, până când din transparent începe sădevină albicios opac. Este timpul în care trebuie să-l turnămîn forme.
Un alt mod de preparare a şerbetului este folosirea termometrului industrial adâncit în masa lichidului la 2cm, urmărind să atingă 117 grade Celsius. Dacă în zahărul candi se adaugă o proporţie de miere va fi cu atât mai bine.

TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana