Iarna caldă din Europa este considerată cel mai extrem eveniment. Aşa va arăta viitorul, iarna va fi redusă la două luni de vreme blândă, cu foarte puţină zăpadă sau gheaţă”.

TRIMITE PRIETENILOR

Vremea neobişnuit de caldă de la începutul acestui an a adus recorduri pentru 17 stații de măsurare din țară, cu temperaturi care au ajuns și la 21,3 grade Celsius și s-au înscris într-un fenomen care afectează întreaga Europă și care este descris de meteorologi drept “cel mai extrem eveniment” climatic din istoria măsurătorilor pe continent. Cea mai ridicată temperatură a lunii ianuarie în România a fost înregistrată în data de 7 ianuarie 2001, la staţia de măsurare de la Oraviţa, potrivit ANM.

Deşi temperaturile de la începutul acestui an nu au depăşit această maximă, au fost numeroase staţii de măsurare unde recordurile locale s-au apropiat de cel naţional. Vremea a fost însă foarte caldă pe tot continentul european. Au fost depăşite recordul maximelor pentru luna ianuarie în Polonia, Danemarca, Cehia, Olanda, Belarus, Lituania, Letonia şi Slovenia. Deşi temperaturile de 20 de grade nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea oamenilor, meteorologii spun totuşi că ne confruntăm cu “un eveniment extrem”.

“Putem privi acest (val de căldură n.r.) drept cel mai extrem eveniment din istoria europeană. Gândiţi-vă la valul de căldură din Marea Britanie, din iulie 2022 şi extindeţi magnitudinea lui pentru a acoperi 15 ţări”, a declarat Maximiliano Herrera, un climatolog specializat în studierea temperaturilor extreme, pentru The Guardian. “Am văzut căldură extremă care a afectat o regiune enormă, ceea ce este fără precedent”, a declarat şi Alex Burkill, directorul serviciului de meteorologie din Marea Britanie. Profesorul Bill McGuire, specializat în geofizică şi riscuri climatice, spune că acesta este noul fel în care vor arăta iernile de acum înainte.

“Încălzirea climatică înaintează atât de repede încât nici nu mai suntem surprinşi. Aşa va arăta viitorul, iarna va fi redusă la două luni de vreme blândă, cu foarte puţină zăpadă sau gheaţă”. Deşi astfel de temperaturi nu prezintă un pericol imediat pentru oameni, efectele pe care le poate avea asupra ecosistemelor pot fi catastrofale pe termen mediu şi lung. În România, cele mai călduroase şase luni de ianuarie din istoria măsurătorilor au fost înregistrate în ultimii 40 de ani.

Citește mai mult la: Digi24.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.