Îl mai recunoşti pe acest cântăreţ din România? Pandemia şi pierderea soţiei l-au schimbat radical. Transformarea lui este chiar şocantă

TRIMITE PRIETENILOR

Rapsodul Tudor Gheorghe este de nerecunoscut. Pandemia, pierderea soției la începutul acestui an, și-au pus serios amprenta asupra lui. Deși mereu se afișa în public cu binecunoscuta-i mustață, iată că artistul a decis să își lase și barbă, astfel că fanii cu greu îl recunosc din prima.

Cântărețul din România pe care fanii abia îl recunosc

Invitat la GSP, maestrul a vorbit despre perioada în care a lipsit trei ani de pe scenă, după ce regimul comunist i-a interzis acestuia să mai apară în public. Elena Ceaușescu a fost cea care i-a interzis spectacolele. Tot Tudor Gheorghe a mărturisit că nu a trăit vremuri ușoare în regimul comunist și că familia sa a întâmpinat mai multe greutăți.

 „Când am intrat în facultate, în 1962, tata era închis. La Teatru am intrat cu un dosar pe care am scris că nu am tată. Un avocat a învățat-o pe mama să divorțeze. Formal, au divorțat. Eu am scris că tata a dispărut, că ne-a lăsat pe mine, pe mama și pe două surori și nu știm unde e.”, a spus Tudor Gheorghe, pentru sursa citată.

Interzis trei ani în vremea comunistă

Din cauza repertoriului ales la acea vreme, maestrul a fost obligat să nu urce pe scenă vreme de trei ani. A cântat pe scenă o melodie ale cărei versuri nu au fost placul ”Tovarășei”.

 ”N-am avut voie să apar pe scenă trei ani de zile, până la Revoluție. Mi-au spus de ce… A venit un tovarăș de la Comitetul Central, la teatru, a făcut o ședință cu membrii de partid, eu nu eram niciodată… Cum să fiu cu tata în pușcărie? Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu’ și-am spus o poezie a lui Dinescu, „Avalanșa”. Apoi am cântat un colind. Pfaaa! În ’86 colind, nu era bine!

Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, „Femeia”. „Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica.

Și-am și cântat aia: „Fir-ați ale dracu’ oltence/ Iarna grea, muierea rea/ Vacilor n-am ce le da/ Să dau țâța dupe mână/ Ca iarba prin coasă”. Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Al liricii populare. Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășă, la Cabinetul 2. Și asta zis: „Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!”. El o fi zis: „Lasă-l, fă, că el cântă cu ”Acolo este țara mea”. „Fir-ar ăsta al dracu’, să nu-l mai văd!”. Și nu m-au mai văzut…”, a mai spus  Tudor Gheorghe, pentru aceeași sursă.


TRIMITE PRIETENILOR
creditprime.ro

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.