In plină pandemie COVID, Germania va creşte salariul minim pe oră

TRIMITE PRIETENILOR

Votul în comisie privind necesitatea majorării salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanţi ai sindicatelor, industriei şi academicieni. Guvernul de la Berlin urmează să includă în legislaţie recomandările comisiei.

Salariul minim în Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe oră până la mijlocul anului 2022, se arată în raportul publicat marţi de comisia însărcinată să evalueze această problemă.

Coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel a votat în 2014 o lege, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe oră şi de care urmau să beneficieze 15% din angajaţii din Germania, care până atunci primeau un salariu mai mic.

În 2017, salariul minim pe economie în Germania a fost majorat până la 8,84 euro pe oră, iar în luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe oră. În prezent, salariul minim în cea mai mare economie europeană se situează la 9,35 euro pe oră.

Conform recomandărilor comisiei, salariul minim ar urma să crească în patru etape: la 9,50 euro pe oră de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe oră de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe oră de la 1 ianuarie 2022; şi în final la 10,45 euro pe oră de la 1 iulie 2022.  Un studiu publicat recent relevă că introducerea salariului minim în Germania a condus la creşterea productivităţii muncii în această ţară, stimulându-i pe salariaţi să schimbe compania.

După introducerea unui salariu minim, anumiţi angajaţi cu salarii scăzute au migrat spre companii mai mari care ofereau locuri de muncă în regim full time şi mai bine calificate, precum şi o recompensă salarială mai mare pentru aceeaşi muncă, au observat cercetătorii de la University College London (UCL) şi Institutul german pentru piaţa muncii (IAB), potrivit Agerpres.

În regiunile unde salariul mediu era mai modest, iar introducerea unui salariu minim a complicat situaţia, s-a constatat o scădere a numărului de mici companii cu cel puţin trei angajaţi în beneficiul marilor companii, ceea ce a îmbunătăţit mixul companiilor în aceste regiuni, arată autorii studiului.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.