Încă o lovitură pentru șoferi! Noi scumpiri la pompă. Cât va ajunge să coste benzina și motorina

TRIMITE PRIETENILOR

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind reducerea masivă a importurilor de petrol din Rusia.

În prima etapă, două treimi și, până la sfârșitul anului, 90 la sută. “Eliminăm, astfel, o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei de război din Rusia”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Embargoul vizeazează, însă, petrolul care ajunge în Europa pe mare, și nu prin conductele petroliere. Deja, prețul petrolului crește și a atins maximul ultimelor luni: 123 dolari barilul.
Din păcate, România nu este pusă la adăpost de furtună, spun specialiștii. Potrivit acestora, trebuie să găsim repede noi surse de aprovizioanare.

Claudiu Cazacu, analist de piețe internaționale: „Într-un scenariu de bază, am putea vedea creșteri ale prețurilor carburanților cu aproximativ 35-40 de bani pe litru în perioada următoare. Într-un orizont mai lung, cred că sunt posibile aprecieri încă și mai mari decât acestea. Pe parcursul lunii viitoare, cam așa vedem în momentul de față”.

Cancelarul Austriei: Embargoul petrolier, o măsură care va fi cu siguranță dureroasă și pentru țările membre

România are stocuri minime de 1,5 de milioane de tone de țiței.

Claudiu Cazacu, analist de piețe internaționale: „Este bine că avem aceste stocuri, reprezintă, dacă îmi amintesc bine, ceva mai puțin de jumătate din consumul de petrol. E bine că avem, ne asigură un tampon de siguranță, se adaugă la producția noastră, însă e insuficient pentru a ne feri cu totul de furtună pe termen mai lung”.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: „Am ajuns la un acord privind embargoul petrolier, o măsură care va fi cu siguranță dureroasă și pentru țările membre. Dar trebuie să fim realiști. Suferința noastră nu se poate compara cu suferințele populației ucrainene”.

Compromisul la care s-a ajuns după negocieri îndelungate și anevoioase va reduce drastic exporturile de petrol rusesc în Uniunea Europeană. Însă, embargoul va viza, pentru început, doar petroul care ajunge în Europa pe mare, nu și prin conducte.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Două treimi din necesarul de petrol în Uniunea Europeană este transportat pe mare, iar o treime prin conducta Drujba. În nord, această conductă transportă petrol către Germania și Polonia, iar în sud, în Ungaria și Slovacia. Datorită angajamentului clar al Poloniei și Germaniei că vor reduce achizițiile de petrol rusesc până în 2023, importurile de petrol din Rusia se vor reduce cu 90% până la sfârșitul anului”.

Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba, încă din perioada sovietică. În plus, rafinariile Ungariei sunt adaptate procesării acestui tip de țiței important din Rusia.

Viktor Orban: „Am reușit să evităm măsura cea mai înfricoșătoare”

Cum importurile prin conducta care aprovizionează Ungaria au fost, deocamdată, exceptate, Budapesta a decis să ridice veto-ul care bloca de câteva săptămâni adoptarea cel de-al şaselea pachet de sancţiuni.

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Folosirea unui combustibil mult mai scump ar fi echivalat cu o bombă atomică pentru economia maghiară. Dar am reușit să evităm un embargou total. Familiile pot dormi liniștite în seara asta, am reușit să evităm măsura cea mai înfricoșătoare”.

Totuși, Ungaria nu a fost chiar singură împotriva tuturor.

Alexander De Croo, premierul Belgiei: „A fost acordată o derogare de 18 luni Cehiei, ca să aibă timp să găsească soluții alternative. Iar pentru alte țări, precum Ungaria, este îngăduită o amânare, necesară pentru repunerea în funcțiune a rafinăriilor”.

Bulgaria, scutită de embargoul petrolier rusesc până în 2024

Bulgaria a fost exceptată de la embargoul contra petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2024, a spus, la Bruxelles, premierul Kiril Petkov.

Sancţiunile Uniunii asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

400 de miliarde de euro plătea Uniunea Europeană Moscovei pentru petrolul și gazul rusesc. Iar Rusia furniza 27% din petrolul important în Uniunea Europeană și 40 la sută din necesarul de gaze naturale.

Până acum, nu există niciun fel de sancțiuni vizând exporturile de gaz rusesc în Uniunea Europeană.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.