Introducerea matcilor

TRIMITE PRIETENILOR

Se stie ca albinele au un comportament dusmanos fata de matcile care se introduc pentru inlocuirea matcilor batrane sau la formarea de roi artificiali.Comportarea albinelor fata de aceste matci noi este influentata decisiv de urmatoarele situatii:
– existenta sau lipsa culesului; primirea matcii este favorizata de existenta unui cules bun.In perioadele fara cules sau cu un cules insuficient trebuie facute hraniri stimulente inainte cu 3-4 zile,cu sirop de zahar.
– introducand matcile seara procentul de acceptare este mult mai mare,decat in cazul celor introduse ziua.
– o matca imperecheata,care incepe imediat sa oua,este primita mai bine decat una neimperecheata sau una care a intrerupt ouatul pentru o perioada mai lunga(aviz celor ce cumpara matci din comert).
– primavara timpuriu si toamna matcile sunt mai usor primite,decat in perioada ce corespunde roirii naturale.
– lipsa totala puietului este o situatie favorizanta ; in cazul prezentei celui capacit se face mai greu ;prezenta botcilor face introducerea imposibila.
– albinele tinere accepta mai bine matcile,decat cele batrane.

 

In privinta tehnicilor de introducere a acestor matci,trebuie sa remarcam din nou ca exista mai multe metode,apicultorii incepatori trebuind sa aleaga 1-2 care sunt considerate mai sigure.Cea mai sigura metoda este introducerea indirecta a matcii(in colivie).Cum se procedeaza :
– in cazul in care familia nu este orfana ,se identifica matca si se scoate din stup.Daca matca mai prezinta valoare biologica se da unui roi nou format sau unei familii ajutatoare.
– dupa 4-5 ore de la orfanizare,se introduce noua matca in colivie,asezand si lipind colivia intre fagurii cu puiet din mijlocul cuibului,pe o suprafata cu miere necapacita,pentru ca matca sa se poata hrani.
– la 1-2 zile,se deschide din nou cuibul si urmarim cum reactioneaza albinele.Daca acestea nu mai sunt agresive,inlocuim partea de jos a coliviei cu o bucatica de fagure artificial gaurita in mai multe locuri.Acum urmeaza momentul cel mai important : albinele trebuie lasate in liniste 3-4 zile,apicultorul trebuind sa-si invinga curiozitatea de a deschide stupul.In acest timp albinele rod bucatica de fagure si elibereaza matca.
– la expirarea celor 4 zile se mai deschide odata stupul,se verifica daca matca a fost eliberata si daca a inceput sa depuna oua.
– urmatoarele interventii sunt facute la 7 zile(calculate dupa cele 4), introducand un fagure pentru ouat si una la 21 de zile pentru o verificare si organizare finala.
In ceea ce priveste introducerea botcilor,trebuie sa mentionam ca acestea se introduc fie direct,fie sub un capacel protector(ca un degetar) pentru mai multa siguranta.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana