„Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” ar putea fi o nouă disciplină la liceu

TRIMITE PRIETENILOR

„Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” ar urma să devină materie studiată de elevii de liceu. Disciplina ar putea fi introdusă în anul școlar 2023-2024. Proiectul de lege a primit votul final din Camera Deputaților.

„Am susținut astăzi în Camera Deputaților propunerea legislativă privind introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului `Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România`”, a scris pe pagina sa de Facebook, Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL și inițiator al acestui proiect de lege.

Curricula nu cuprinde nici măcar în manualul de istorie pagini semnificative cu privire la Revoluția de la Timișoara din 1989. „Este de o gravitate maximă, atât pentru Ministerul Educației, cât și pentru dascălii din școli, faptul că cei care au inițiat eliberarea țării de sub dictatura comunistă, revoluționarii Timișoarei nu se mai află în niciun capitol al istoriei recente predate în învățământul preuniversitar (…) Faptul că astăzi nu se mai amintește de Revoluție în manualele școlare este o nepermisă greșeală de viziune pedagogică”, se arată în expunerea de motive din proiectul de lege.

Cadrele didactice care vor preda disciplina „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vor beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, se mai arată în proiectul de lege.

215 parlamentari au votat „pentru”, 17 au fost „împotrivă”, în timp ce 44 s-au abținut. Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa Președintelui Klaus Iohannis care îl poate promulga sau nu. Ulterior, pentru a fi aprobată, legea va fi inclusă în Monitorul Oficial.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.