Jaf de peste un milion de euro la Opera din Iași. Directoarea Beatrice Rancea și-a cazat mama octogenară pe banii Operei

TRIMITE PRIETENILOR

Beatrice Rancea, fosta directoare a Operei Naționale Române din Iași (ONRI), a fost pusă sub control judiciar, alături de alte 10 persoane. Măsura a fost luată de procurorii DIICOT, într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei.

Beatrice Rancea a fost audiată după ce procurorii i-au percheziționat casa și biroul de la Operă. O altă verificare a avut loc la firma designerului Doina Levința, de la care se presupune că Rancea a achiziționat costume la prețuri umflate.

Conform procurorilor, Beatrice Rancea a contribuit la măsluirea unor documente de cazare într-un hotel din Iași. Printre cazările respective se regăsea și cea a mamei ei. De altfel, directoarea Operei i-a decontat mamei sale octogenare și excursii pe banii instituției.

Acuzațiile care planează asupra fostei artiste, care de 10 ani conducea instituții prestigioase de cultură – Opera din București, apoi pe cea din Iași -, sunt: delapidare, fals, deturnare de fonduri. Practic, acuză DIICOT, gruparea condusă de Beatrice Rancea ar fi plătit servicii și produse fictive, iar banii veniți de la Ministerul Culturii sub formă de subvenție ar fi fost folosiți în interes personal.

„Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile”, potrivit DIICOT.

În urmă cu un an, fosta contabilă a Operei din Iași, Alice Simona Gogan, acuza public nereguli în modul în care conducerea cheltuia fondurile instituției.

„S-au achiziționat 7-8 televizoare, 25 de aspiratoare, dar noi avem 5 femei de serviciu; s-au achiziționat 28 de calculatoare, noi suntem 10-12 oameni la birouri; 500 de becuri, 500 de neoane…”, a dezvăluit fosta contabilă în ianuarie 2020.

De altfel, Alice Gogan este și denunțătoare în cauza penală care o privește pe Beatrice Rancea.

Marius Aftaragâci, lider sindicat Artis Moldova: „Noi am mai depus sesizări, mai este un raport al Ministerul Culturii, ar trebui făcut public… A fost și un raport al Curții de Conturi.”  

Anchetatorii au ridicat documente și de la Ministerul Culturii, care a anunțat că va colabora cu procurorii în această anchetă. Acte au fost ridicate și de la firma designerului Doina Levința. Una dintre pistele procurorilor este că Opera a decontat cheltuieli mai mari decât cele reale pentru costumele de scenă vândute de designer.

Procurorii au consemnat: „Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreţionar în realizarea actului managerial, dar şi prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziţie publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile şi de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului şi al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate”.

Directoarea conducea un grup infracțional organizat

CITESTE MAI MULT PE ZIARISTII.COM


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.