Kovesi despre cum s-a ajuns la aceasta noua tragedie: „Cele mai mari spagi se dau in sistemul medical”

TRIMITE PRIETENILOR

Dupa noua tragedie, incendiul de la „Matei Bals”, se cauta din nou un responsabil, un vinovat pe care sa fie descarcata furia oamenilor. Insa fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, demisa de Regimul PSD, a avertizat inca din 2018 despre coruptia uriasa din sistemul de sanatate.

”S-au identificat 5 domenii de coruptie in sistemul de sanatate din Romania. Este vorba in primul rand despre achizitiile publice, despre spitale, farmacii, medici sau personal auxiliar.

In domeniul sanatatii se primesc mite mult mai mari, cu procente intre 5-20% din valoarea facturilor. Atunci cand vorbim de procentul mitei putem constata din investigatiile DNA ca in domeniul sanatatii pare ca procentul este mult mai mare fata de alte domenii, cum este infrastructura, unde de obicei este 2 % sau achizitii publice unde procentul este intre 10 si 15 %. De obicei mita se da direct managerului sau este mascata prin plata unor servicii fictive de consultanta, catre firme care sunt controlate de managerii de spital prin alte firme, care sunt in legatura cu acesi manageri. Am constatat ca sunt infiintate si firme offshore pentru a ascunde mita.

Am intalnit si cazuri in care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung in aceasta functie, managerul de spital a primit in decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mita”, a declarat Kovesi in mai 2018, la un simpozion depsre coruptia in Sanatate.

Sefa DNA a vorbit atunci despre mai multe cazuri de coruptie din sistem, care au fusesera deja judecate de instantele din Romania, aratand ca, in pofida unor sentinte, mecanismele sunt repetitive.

Tarifele sunt de obicei cunoscute, fiind vorba despre procente fixe din contracte de achizitii, intre 5-10%, sau despre anumite sume pentru angajarea in sistem. Astfel, pentru angajarea pe un post de infirmier se plateste mita de 1.500 de euro, pentru asistent medical 2.500 de euro, iar un sofer de ambulanta da mita de 1.000 de euro.

Sefa DNA a precizat ca, uneori, banii obtinuti in urma faptelor de coruptie au sustinut oameni implicati in politica. ”Toate informatiile prezentate apar in raportul DNA privind coruptia in sistemul de sanatate”, a precizat sefa DNA.

Kovesi a fost demisa apoi, la scurt timp, de la sefia DNA de catre Regimul PSD, prin intermediul lui Tudorel Toader.

Vineri, dupa incendiul de la „Matei Bals”, seful PSD Marcel Ciolacu s-a grabit sa lanseze atacuri politice.

„Este socant, sfasietor si revoltator sa vedem ca dincolo de impartirea functiilor, pasarea continua a responsabilitatii si lupta politica, acest Guvern nu a facut absolut nimic pentru ca tragedia de la Piatra Neamt sa nu se mai repete.

Sunt deja 7 spitale care au ars in ultimele luni: Piatra Neamt in noiembrie; Spitalul CFR Cluj Napoca, tot noiembrie; Spitalul Judetean Targu Mures, sectia ATI, in 4 decembrie, Spitalul de Psihiatrie Socola, Iasi pe 25 decembrie, Spitalul de Psihiatrie Municipal din Roman pe 2 ianuarie, Spitalul de Psihiatrie din Gataia Timis pe 5 ianuarie si acum ”Matei Bals” in 29 ianuarie.

In tot acest timp, nu s-a facut concret nimic. Doar actiuni de fatada, de imagine. Vom continua sa numaram mortii pana cand autoritatile nu vor intelege ca trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa se ridice la inaltimea functiilor pe care le ocupa. Cate spitale trebuie sa mai arda pentru ca acest Guvern sa faca ceva?”, a scris Ciolacu pe Facebook.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.