Britain's Prime Minister Boris Johnson addresses a press conference during an European Union Summit at European Union Headquarters in Brussels, Belgium on Oct. 17, 2019.

Londra nu sta la discutii, impune „imediat” sanctiuni economice dure Rusiei: „Oligarhii, cei mai afectati”. Trupele ruse au intrat deja in Donetk

TRIMITE PRIETENILOR

Marea Britanie va impune imediat sanctiuni economice dure Rusiei dupa ce presedintele Vladimir Putin a ordonat desfasurarea de trupe in doua regiuni separatiste din estul Ucrainei, a declarat marti premierul Boris Johnson, citat de Reuters.

Un martor Reuters a vazut tancuri si alte echipamente militare care se deplasau prin orasul Donetk, controlat de separatisti, dupa ce Putin a recunoscut oficial regiunile separatiste si a ordonat desfasurarea de forte rusesti pentru „mentinerea pacii”.

„Vom institui imediat un pachet de sanctiuni economice”, a declarat Johnson reporterilor.

„Acesta este, ar trebui sa subliniez, doar primul baraj de sanctiuni economice britanice impotriva Rusiei, pentru ca ne asteptam, ma tem, ca va urma si mai mult comportament irational al Rusiei”, a precizat premierul UK.

Johnson a declarat ca va prezenta sanctiunile in Camera Comunelor.

Sanctiunile, a spus Johnson, vor fi „indreptate nu doar impotriva entitatilor din Donbas si Lugansk si Donetk, ci si Rusiei insasi – vizand interesele economice rusesti cat de tare putem”.

Marea Britanie a amenintat ca va taia accesul companiilor rusesti la dolari americani si lire sterline, blocandu-le sa stranga capital la Londra si sa realizeze ceea ce Johnson numeste „papusa ruseasca” a proprietatilor si a proprietatilor companiilor.

Economia Rusiei, candva o superputere puternica, este acum mai mica decat cea a Italiei, pe baza datelor FMI, cu un PIB nominal de aproximativ 1.700 de miliarde de dolari.

Marea Britanie nu a precizat inca cine ar urma sa intre sub incidenta sanctiunilor, dar a promis ca oligarhii rusi nu vor avea unde sa se ascunda. Johnson a spus ca printre tinte ar putea fi incluse bancile rusesti.

„Vor lovi Rusia foarte tare”, a spus Johnson. „Sa nu aveti nicio indoiala ca, daca companiile rusesti sunt impiedicate sa stranga capital pe pietele financiare din Marea Britanie, daca vom dezlipi fatada proprietatii rusesti asupra companiilor, asupra proprietatilor, va incepe sa doara”.

Sute de miliarde de dolari au intrat in Londra si in teritoriile de peste mari ale Marii Britanii din Rusia de la caderea Uniunii Sovietice in 1991, iar Londra a devenit orasul occidental preferat de super-bogatii din Rusia si din alte foste republici sovietice.

Putin va descoperi ca a „calculat gresit in mod grav”, a declarat Johnson, adaugand ca Moscova pare sa fie hotarata sa invadeze la scara larga fostul sau vecin sovietic.

Johnson a prezidat marti dimineata devreme o reuniune a comitetului national de securitate de urgenta al Marii Britanii.

„Cred ca tragedia situatiei actuale este ca presedintele Putin s-a inconjurat de consilieri cu vederi asemanatoare care ii spun ca Ucraina nu este o tara adevarata. Si cred ca va descoperi ca a calculat grav gresit”, a declarat Johnson reporterilor dupa reuniune.

Actiunile Rusiei in Ucraina au creat o situatie la fel de grava ca si criza rachetelor cubaneze din 1962, cand o confruntare intre Statele Unite si Uniunea Sovietica a adus lumea in pragul unui razboi nuclear, a declarat ministrul Sanatatii.

„Puteti concluziona ca invazia Ucrainei a inceput”, a declarat secretarul britanic al Sanatatii, Sajid Javid, pentru Sky News. „Rusii, presedintele Putin, a decis sa atace suveranitatea Ucrainei si integritatea sa teritoriala”.

Criza rachetelor cubaneze a izbucnit in 1962, cand Uniunea Sovietica a raspuns la o desfasurare de rachete americane in Turcia prin trimiterea de rachete balistice in Cuba.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.