Maia Sandu începe revoluția în Moldova: imunitatea parlamentară va fi desființată, averile hoților vor fi confiscate. Reforma instituțiilor se va face cu experți străini

TRIMITE PRIETENILOR

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, nu pierde timpul: imediat după ce, duminică, partidul său – PAS – a câștigat zdrobitor alegerile parlamentare, șefa statului a anunțat deja începerea unei adevărate revoluții legislative și instituționale. Averile celor condamnați pentru corupție vor fi supuse confiscării extinse, imunitatea parlamentară va fi eliminată, legi stricte vor viza corupția politicienilor, asanarea justiției.

Într-un interviu acordat publicației Kommersant, din Moscova, Natalia Gavriliță, vicepreședinta PAS și principala favorită la preluarea postului de premier al Moldovei, a expus planurile imediate.

În unele privințe, precum imunitatea parlamentarilor, Moldova va deveni, după introducerea noilor legi, mai avansată decât România, unde în continuare, e nevoie de consimțământul Parlamentului pentru ca membrii acestuia să dea socoteală pentru fapte de corupție.

Vor fi aduși experți străini pentru a ajuta la reformarea Justiției

Natalia Gavriliță a declarat: “Vom adopta legi stricte privind corupția politică, vom elimina imunitatea parlamentarilor și a președintelui în cazurile de corupție. Va exista o reducere a imunității – o anumită imunitate va rămâne, în conformitate cu standardele Consiliului Europei în ceea ce privește aspecte precum libertatea de exprimare și așa mai departe. Dar nu pentru corupție“.

O altă măsură excepțională, care în România nici măcar n-a intrat vreodată în discuție, este reformarea Justiției cu ajutorul unor experți străini. Natalia Gavriliță: „Vom demara o reformă a justiției privind evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Vor fi aduși experți externi pentru a evalua deciziile lor, calitatea deciziilor, incoruptibilitatea. Vom vedea dacă cheltuielile sunt în concordanță cu veniturile. Vom curăța statul și instituțiile sale de elementele corupte și mafiote. Noul Guvern va analiza activitatea funcționarilor de top din fiecare departament și îi va aduce în fața justiției dacă vor exista încălcări. Acest lucru se va face și la acele instituții care sunt subordonate Parlamentului. Dacă nu vor arăta rezultate, dacă există dovezi că managerii sau angajații lor au fost implicați în scheme de corupție, acești oameni vor fi excluși din sistem“.

Natalia Gavriliță, colaboratoare apropiată a Maiei Sandu și candidată principală la postul de prim-ministru al Moldovei, este licențiată în drept internațional și are master în politici publice la Școala de Guvernare J. F. Kennedy de la Universitatea Harvard.

Prioritățile guvernării pro-occidentale PAS: lupta cu corupția, eficientizarea instituțiilor, atragerea de investiții

În urmă cu doar o zi, Igor Grosu, președintele PAS, a anunțat primele 3 măsuri pe care le va lua partidul său, care va avea 60% în noul parlament:

1. „Curățarea Justiției și lupta cu corupția, astfel încât procurorii și judecătorii corecți să aibă undă verde la recuperarea miliardului furat, confiscarea averilor hoților și celor care fac scheme, stoparea fluxurilor enorme de bani care se fură pe spatele cetățenilor de rând“.

2. „Atragerea investițiilor și fondurilor europene. Noul Guvern va asigura utilizarea corectă a ajutorului de 600 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru recuperare economică, dar și a altor fonduri și investiții ca să demarăm proiecte de infrastructură majore și să generăm revigorare economică, crearea locurilor de muncă și oportunităților pentru investiții. Țara trebuie ridicată economic, ca să putem asigura un trai demn pentru fiecare. În acest sens reiterăm angajamentul nostru de a ridica pensia minimă la 2.000 de lei, ca să compensăm pentru cei mai afectați de creșterile de prețuri“.

3. „Schimbarea drastică a modului cum funcționează instituțiile statului. Cheltuim prea mulți bani pe instituții care nu își fac treaba. Atât Guvernul, cât și instituțiile subordonate Parlamentului vor trece printr-un audit, atât financiar, cât și funcțional, ca să avem răspunsuri la două întrebări: Prima – cât, cum și cine a furat din bugetele instituțiilor, ca să putem stopa aceste scurgeri și pedepsi hoții; A doua – cum putem crește eficiența instituției, ca să avem servicii de calitate la costuri mai mici. În acest sens vom fi foarte interesați să promovăm în funcții specialiștii integri care au fost marginalizați sau amenințați și alungați de sistemul Plahotniuc-Dodon“.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.