Marea Neagră „fierbe”. Generalii avertizează că există risc major de conflicte militare

TRIMITE PRIETENILOR

Între Rusia și Occident este un conflict din ce în ce mai mare, care ar putea duce la izbucnirea accidentală a unui război. Conform informațiilor oferite de șeful statului major al armatei britanice, generalul Nick Carter, acum, această izbucnire are șansele cele mai mari din toată perioada Războiului Rece.

Marea Neagră a devenit un punct fierbinte pentru relaţiile dintre Moscova şi Occident, mai ales după anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea, situată în aceste ape. Mai mulţi membri NATO – Turcia, Bulgaria, România – se învecinează şi cu Marea Neagră, unde această alianţă militară occidentală desfăşoară regulat exerciţii şi patrule.

Șeful armatei britanice susține că toate statele lumii încep să dezvolte din ce în ce mai mult sentimente de competitivitate, iar acest lucru poate aduce tensiuni majore. Conform acestuia, acum trăim într-o lume multipolară, cu persoane care concurează cu altele pentru atingerea unor obiective personale. Tocmai din această cauză, un război accidental are șanse mai mult ca oricând să izbucnească.

„Cred că suntem într-o lume mult mai competitivă decât acum 10 sau 15 ani. Și cred că natura competiției dintre state duce la tensiuni mai mari. Și cred că la această tensiune trebuie să fim atenți.

Am crescut într-o lume bipolară. Două blocuri: Uniunea Sovietică și Occidentul. Am intrat apoi într-o perioadă în care era unipolară, iar Statele Unite erau cele mai importante. Cred că acum suntem într-o perioadă mai degrabă multipolară și cred că într-o lume multipolară, cu oameni care concurează pentru diferite obiective și pe agende diferite, există un risc mai mare ca tensiunile să ducă la lucruri de acest fel”, a spus generalul Nick Carter, într-un interviu pentru Times Radio.

Putin a trecut şi el la ameninţări dure. Declaraţiile preşedintelui rus vin în momentul în care Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea săptămâna aceasta cu privire la mişcările de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei şi a avertizat Moscova cu privire la o invazie. „Suntem foarte îngrijoraţi de unele dintre mişcările neobişnuite de trupe pe care le vedem la graniţele Ucrainei”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.”Rusia ar face o mare greşeală dacă ar repeta ceea ce a făcut în 2014”, a avertizat el, referindu-se la anexarea rusă a peninsulei Ucrainei la Crimeea în urmă cu şapte ani.

Putin califică exerciţiile desfăşurate de Washington şi NATO în Marea Neagră drept „o serioasă provocare”

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit exerciţiile militare desfăşurate de Washington şi NATO în Marea Neagră „o provocare serioasă” pentru Rusia, într-un interviu difuzat sâmbătă.

„Statele Unite şi aliaţii săi din NATO desfăşoară exerciţii neplanificate în Marea Neagră. Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci şi aviaţie, inclusiv aviaţie strategică. Este o provocare serioasă pentru noi”, a declarat preşedintele rus într-un interviu acordat televiziunii ruse, accesibil pe site-ul Kremlinului, conform lefigaro.fr.

Preşedintele rus pare să se refere la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii din Marea Neagră pe care Moscova a spus săptămâna aceasta „să le monitorizeze”. Vladimir Putin a adăugat că Ministerul rus al Apărării a avut „o propunere de a desfăşura propriile exerciţii neprogramate în aceleaşi ape, dar cred că acest lucru nu este potrivit şi nu este nevoie să escaladăm. mai mult situaţia”.

Diplomat american: SUA vor fi alături de România şi ceilalţi parteneri de la Marea Neagră în faţa acţiunilor Rusiei
Statele Unite îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi partenerii lor de la Marea Neagră pentru a întări disuasiunea şi pentru a garanta că acţiuni precum cele desfăşurate în ultimii ani de Rusia în regiune nu vor merge mai departe, a spus însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA în România, David Muniz. Autorităţile americane colaborează activ cu autorităţile de la Bucureşti pentru ca România să avanseze spre Programul Visa Waiver, a adăugat el.

Declaraţiile au fost făcute la bordul USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a a SUA, care a ajuns vineri pentru o escală în Portul Constanţa, alături de distrugătorul USS Porter, ambele aflându-se în Marea Neagră, conform Marinei americane, pentru operaţiuni maritime de rutină alături de parteneri şi aliaţi din NATO, relatează Agerpres.

„Semnificaţia vizitei navei (la Constanţa – n.r.) este importantă. Ilustrează relaţia de securitate excelentă şi foarte puternică dintre ţările noastre”, a spus David Muniz.

Constanţa este al treilea port, după Istanbul, în Turcia, şi Batumi, în Georgia, în care a oprit USS Mount Whitney de la plecarea din Gaeta (Italia), la 29 octombrie. Nava va părăsi duminică portul Constanţa.

Şapte nave militare ale forţelor navale din România, SUA (inclusiv USS Mount Whitney şi USS Porter), Turcia şi Ucraina au participat, vineri, la un exerciţiu care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc, conform Ministerul Apărării Naţionale.

Rugat să comenteze reacţia Rusiei conform căreia SUA desfăşoară activităţi agresive şi creează o forţă militară multinaţională în Marea Neagră, diplomatul american a afirmat că astfel de operaţiuni ca cele ale USS Mount Whitney sunt pregătite cu mult timp în avans.

„Ruşii pretind în mod regulat că tot ce facem este provocator, însă, de fapt, transparenţa noastră în pregătirea exerciţiilor în cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidenţiază NATO ca alianţă de naţiuni democrate care colaborează transparent pentru securitate şi apărare reciprocă, nu în scopuri agresive”, a declarat el.

„Marea Neagră nu este o zonă de conflict activ, militar, însă este cu siguranţă o zonă de tensiuni. Am văzut acţiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina, acţiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia. SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi prietenii noştri, de a creşte interoperabilitatea, de a întări disuasiunea, de a colabora cu forţele maritime ale statelor aliate şi partenere din Marea Neagră, pentru a ne asigura că lucrurile (acţiunile Rusiei – n.r.) nu vor merge mai departe”, a mai spus David Muniz.

Prezent alături de diplomatul american, vice-amiralul Eugene H. Black III, comandantul Flotei a VI-a a SUA, a declarat la rândul său că această operaţiune a USS Mount Whitney, care a intrat în Marea Neagră la 4 noiembrie, a fost pregătită cu mult timp în urmă.

„Aşa funcţionează alianţele şi parteneriatele, operaţiunile normale cu aliaţi şi prieteni. Este opţiunea Rusiei cum alege să caracterizeze asta. Sunt bucuros de relaţia strânsă cu partenerii NATO. Sunt bucuros să mă aflu în vizită în România”, a spus oficialul militar american.

În discursul său de la recepţia organizată pe navă cu ocazia prezenţei USS Mount Whitney în Portul Constanţa, vice-amiralul Eugene H. Black III a declarat că SUA „apreciază rolul-cheie al României în găzduirea şi implicarea în exerciţiile din Marea Neagră, care promovează cooperarea maritimă şi interoperabilitatea”


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.