Medic neurolog: ”Îți înveți copilul să citească de la 2 ani? Ești un prost!”

TRIMITE PRIETENILOR

Mulți părinți își doresc ca micuții lor să învețe să scrie și să citească de la vârste foarte fragede. Încă de la vârsta de 2-3 ani, copiii sunt pusi să memoreze literele și cifrele și să le scrie. Acești părinți ar trebui să știe că totul se face la momentul potrivit. Cunoscutul psiholog și neurolog rus Tatyana Chernigovskaya le transmite acestor părinți un singur lucru: „Sunteți proști!”

Medicul consideră că este mai important ca părinții să nu încerce să pună cât mai multe informații în capul copilului, ci să înțeleagă cum să utilizeze resursele creierului. Și să facă totul la timpul potrivit.

„Este foarte important pentru copii să înceapă învățarea la timp. Problema principală a zilelor noastre este orgoliul părinților care se răsfrânge asupra copilului. Îmi spun unii părinți, mai mult lăudându-se: „Am început să-l învăț pe fiul meu de doi ani să citească,” iar eu răspund: „Ei bine, ești un prost!” De ce trebuie să faci asta? Un copil de doi ani nu poate face asta deoarece creierul lui nu este pregătit.”

Bineînțeles, dacă îl antrenezi și insiști asiduu – copilul va citi și poate chiar scrie în cele din urmă, dar cu ce sacrificii și cu ce eforturi pentru copil, mai ales când scopul învățării este altul. Învățăm copiii să citească de la doi ani nu pentru că îi va ajuta la ceva, ci pentru că avem noi, ca părinți, nevoie de o validare din partea celorlalți că al nostru copil este deștept. Părinții fac lucrul acesta pentru a se lăuda, din orgoliu. În realitate, fiecare lucru trebuie făcut la timpul lui, iar pentru ca creierul copilului să se dezvolte corect nu trebuie inundat cu informații pe care încă nu le poate asimila,”a declarat Tatyana Chernigovskaya.

Cele mai importante sunt abilitățile motorii fine

Specialistul oferă mai multe sfaturi despre cum trebuie antrenat și stimulat creierul copilului, pentru ca procesul de învățare să se facă în mod corect și armonios. Medicul neurolog spune că la un copil de 2-3 ani, cea mai importantă atenție trebuie acordată abilității motorii fine.

„Este foarte important să se acorde atenție dezvoltării abilităților motrice fine ale copilului. El trebuie să modeleze cu plastilină, să decupeze cu foarfece, să sorteze biluțe sau alte obiecte mici. Dacă nu lucrăm cu el astfel de lucruri, atunci abilitățile sale motorii fine nu vor funcționa, iar mai târziu vom observa probleme de vorbire. Aceste activități aparent banale sunt însă mult mai importante decât învățarea unui copil să citească de la vârste foarte mici.

Dacă nu dezvoltați abilitățile motorii fine ale copilului, să nu vă mai plângeți mai târziu că are probleme de dezvoltare mintală,” precizează specialistul.


TRIMITE PRIETENILOR
creditprime.ro

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.