“Mi-e rușine! Am fost la doctor să-mi dea pastile” Pierre Webo, interviu pentru BBC, după scandalul de la Paris

TRIMITE PRIETENILOR

Pierre Webo (38 de ani), antrenorul secund al formației Istanbul Bașakșehir, a acordat un interviu pentru BBC, unde a vorbit despre scandalul de la meciul cu Paris Saint-Germain, când Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism.

Formația turcă l-a acuzat pe Colțescu că l-a identificat pe Webo folosind cuvintele “ăla negru”, motiv pentru care jucătorii lui Bașakșehir au protestat vehement, iar ambele echipe au mers la vestiare, refuzând să mai joace.

“Mi-e rușine! Data de 8 decembrie va fi ținută minte” Pierre Webo, interviu pentru BBC, după scandalul de la Paris

“În opinia mea, 8 decembrie va rămâne o dată importantă, va fi ținută minte”, a spus Webo, pentru BBC, făcând referire la modul în care rasismul va fi perceput de acum înainte.

Întrebat dacă ar părăsi terenul din nou, în cazul în care vor exista incidente similare, Webo a fost ferm. Camerunezul a adăugat că au fost cele mai dificile zile din cariera sa.

“Am arătat că vom face asta din nou. Nu arbitrul va opri asta, ci jucătorii. Așa cum am spus, vom avea ziua de dinainte de 8 decembrie și ziua de după.

Nu vreau ca oamenii să își aducă de mine astfel, ar fi păcat să fiu amintit așa. Mi-e rușine de asta, să fiu sincer. Aceste două-trei zile au fost cele mai dificile din întreaga mea carieră

A fost o zi foarte dificilă, foarte stresantă. Am mers la doctor să-mi dea pastile pentru a putea dormi. Jucătorii au spus că nu vor să mai joace pentru că nu am fost respectat. Vă dați seama ce ar înseamna să ai două, trei, patru meciuri oprite din acest motiv? Cred că UEFA va face ceva.

Nu mi-am pierdut cumpătul, dar am fost foarte supărat, foarte nervos. Am zis ‘De ce? De ce eu?'”, a mai spus Webo.

Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism de cele două echipe

Meciul PSG – Başakşehir a fost întrerupt în minutul 14 după declanşarea unui incident cu tentă rasistă declanşat de afirmaţia unui component al brigăzii de arbitri.

S-a spus că Sebastian Colţescu l-ar fi indicat într-un mod jignitor pe Pierre Webo, de pe banca tehnică a turcilor, oficial eliminat apoi de Ovidiu Haţegan. Numai că în întregistrarea audio apărută ulterior în mediul online nu pare vocea lui Sebastian Colţescu cea care spune “Ăla negru de acolo. Nu se poate aşa ceva. Ăla negru“.

Din înregistrarea audio, cel care foloseşte replica “ăla negru de acolo” pare mai degrabă “asistentul” Octavian Şovre, unul dintre colaboratorii lui Haţegan la meciurile internaţionale.

Nume mari din fotbalul mondial i-au luat apărarea lui Sebastian Colțescu

Lionel Charbonnier (54 de ani), fost portar și internațional francez, a susținut că nu există ”conotații rasiste” în ceea ce a spus Colțescu. Charbonnier, actual analist la RMC Sport, a antrenat în trecut în Africa.

El a pregătit-o pe SM Sanga Balende, din Congo, și a fost secund al echipei naționale a Madagascarului, așa că și-a permis să analizeze situația din perspectivă personală. “Am antrenat în Africa și eram mereu numit ‘ăla alb’. Nu era nimic rasist, nimeni nu s-a gândit vreodată la așa ceva. Nici măcar eu“, a explicat ex-goalkeeper-ul francez.

John Barnes (67 de ani), fostul mare atacant al naționalei Angliei și al formației Liverpool, susține că arbitrul român Sebastian Colțescu nu ar fi greșit cu ceva când l-ar fi arătat pe Pierre Webo, secundul formației din Turcia.

Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup, cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup? Demba Ba a zis că dacă ar fi fost alb, nu i-ar fi spus «ăla alb!». Dar dacă există cinci antrenori negri şi un antrenor alb, el ar fi spus «cel alb!». Ce altceva ar putea sau ar trebui să spună!?

Arbitrul nu ştie pe cine să sancţioneze, al patrulea oficial trebuie să-i spună spre cine să se ducă, aşa că îi spune să se ducă spre ”cel negru”. Apoi arbitrul (n.r.: – Ovidiu Haţegan) îl poate întreba numele şi-l poate elimina. Funcţia celui de-al patrulea arbitru este doar să-l identifice, nu să-l întrebe numele. Şi dacă a spus ‘negro’!? Dacă acesta este cuvântul românesc pentru negru, ce nu e în regulă?“, a declarat John Barnes, potrivit Daily Mail.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.