Ministrul Apărării face ,,lumină”: în caz de război, vor fi chemați la luptă doar bărbații care au făcut armata

TRIMITE PRIETENILOR

De când a început războiul din Ucraina s-a tot vehiculat, pe toate canalele media, că  se va reveni la stagiul militar obligatoriu și că în cazul unui război  vor fi chemați la arme,  bărbații de la 18 la 60 de ani, chiar și cei din  diaspora. Despre confuziile legate de  stagiul militar, dar și despre încorporări, ministrul Apărării, a vorbit recent.  Acesta încearcă să facă lumină în tot haosul provocat de informațiile care ne-au bombardat în ultima perioadă.

Ministrul spune că România nu va reveni în niciun caz la stagiul militar obligatoriu. ,,O astfel de măsură ar fi prea costisitoare și nu ar fi practică, în condițiile în care în prezent se merge pe armate profesioniste”, a explică acesta.

„În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”, spune Dîncu.

„Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii. Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, adaugă ministrul.

Nici în caz de conflict pe teritoriul țării  nu pot fi chemate toate persoanele între anumite vârste, dacă nu au făcut pregătire militară, continuă ministrul. Acesta mai spune că legile din domeniul apărării trebuie modificate, pentru că unele datează dinainte de aderarea României la NATO.

„CSAT a stabilit că vom face un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgență, dar nu prin ordonanță. Vor ajunge în dezbaterea coaliției, le vom trimite la Parlament și acolo se va discuta. Așa este normal, este un pachet foarte important pentru România”, a spus el.

Pachetul conține trei legi – legea privind managementul situației de criză, legea privind cibersecurity și modificări la legea apărării, care include și mobilizarea populației și a economiei, a explicat Dîncu.

Nici mobilizarea bărbaților între 18 și 60 de ani nu este posibilă se pare. Oficialul spune că doar cei care au pregătire militară vor fi chemați la arme, în cazul unui conflict militar.

 „Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili – cei care au făcut pregătire militară. Numai ei pot fi mobilizați. Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizei în armată”, a explicat el la Digi tv.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.