Moscova recunoaste ca arme cu laser in Ucraina. Vicepremierul Rusiei se lauda: „Primele prototipuri sunt deja folosite acolo. Noua generatie de arme cu laser distruge fizic tinta”

TRIMITE PRIETENILOR

Rusia foloseste ”primele prototipuri de arme puternice cu laser in Ucraina”, numite ”Zadira”, care ”care ard tintele”, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov, relateaza Reuters, citata de news.ro.

Iuri Borisov, vicepremierul insarcinat cu dezvoltarea militara, a declarat la o conferinta la Moscova ca laserul Peresvet este deja desfasurat pe scara larga si ar putea orbi satelitii de pana la 1.500 km deasupra Pamantului.

El a spus ca exista deja sisteme rusesti mai puternice decat Peresvet care ar putea arde drone si alte echipamente miltare. Borisov a precizat ca a avut loc un test marti, care a incendiat o drona la 5 km distanta in cinci secunde.

”Daca Peresvet are capacitatea de a orbi, atunci noua generatie de arme cu laser distruge fizic tinta – fiind o distrugere termica, acestea ard”, a declarat Borisov pentru televiziunea de stat rusa.

Intrebat daca astfel de arme sunt folosite in Ucraina, Borisov a spus: ”Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo.”

El a marturisit ca arma cu laser se numeste ”Zadira”.

Nu exista prea multe detalii despre arma Zadira, dar in 2017 presa rusa a precizat ca gigantul nuclear de stat rus Rosatom a contribuit la dezvoltarea armei ca parte a unui program de creare a unor arme bazate pe noi principii fizice, cunoscute sub acronimul rus ONFP.

Presedintele Vladimir Putin a dezvaluit in 2018 o serie de noi arme, inclusiv o noua racheta balistica intercontinentala, drone nucleare subacvatice, o arma supersonica si o noua arma laser.

Se cunosc putine detalii despre noile arme laser. Putin a mentionat modelul de laser Peresvet, numit dupa calugarul ortodox razboinic medieval Alexander Peresvet, care a pierit in lupta.

Remarcile lui Borisov indica faptul ca Rusia a facut progrese semnificative in privinta armelor cu laser, un subiect de interes si pentru alte puteri nucleare, precum Statele Unite si China.

Folosirea laserelor cu scopul de a orbi satelitii – sau chiar a-i arde – a fost candva o poveste din domeniul stiintifico-fantastic, dar marile puteri precum Statele Unite, China si Rusia lucreaza de zile la variantele unor astfel de arme.

Pe langa beneficiile pe care acest tip de arme intr-un razboi conventional, respectiv arderea dronelor, armele cu laser au si un impact strategic, deoarece satelitii sunt utilizati pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale care poarta arme nucleare.

Borisov a mai spus ca tocmai s-a intors din Sarov, un oras inchis din regiunea Nijni Novgorod, cunoscut odinioara drept Arzamas-16, centru de cercetare a armelor nucleare rusesti.

El a mai mentionat ca o noua generatie de arme laser care utilizeaza o banda electromagnetica larga va inlocui in cele din urma armele conventionale.

”Aceasta nu este o idee exotica; ci este realitatea”, a conchis oficialul rus.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.