Nu există război, fără acte de trădare: un primar din Harkov şi-a predat oraşul ruşilor

TRIMITE PRIETENILOR

Ucraina e în a cincea zi de război cu Rusia. Armata rusă a atacat pe toate fronturile, dar nu a reuşit să captureze nici măcar unul dintre marile oraşe din Ucraina. 

Ruşii controlează anumite zone şi orăşele mai mici din Ucraina, unul dintre acestea fiind capturat după ce le-a fost predat „la cheie” de oraş. Este primul caz de trădare despre care oficialităţile ucrainene vorbesc de la începutul războiului.

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a anunţat că primarul orașului Kupeansk este cercetat sub suspiciunea de trădare după ce și-a predat orașul rușilor. Oraşul Kupeansk se află în regiunea Harkov şi a fost una dintre primele ţinte atacat de ruşi atunci când a pornit invazia.

„Primarul le-a asigurat invadatorilor transport, locuințe, combustibil și alimente. Datorită acțiunilor sale, teritoriul ucrainean Kupeansk a ieșit din subordonarea administrativă a organelor autorităților de stat din Ucraina. Toți cei care predau ocupanților măcar o bucată din pământul nostru se vor confrunta cu o pedeapsă justă”, a fost mesajul postat de Irina Venediktova pe Facebook.

Ghenadi Mazehora, primarul din Kupeansk, a anunţat pe 27 februarie că „astăzi la ora 7:30 comandantul unui batalion rusesc a sunat să propună negocieri. Dacă refuzam, orașul urma să fie luat cu asalt cu ‘toate consecințele’. Am decis să particip la discuții pentru a evita victime și distrugerea detaliilor”, notează ziarul Pravda, citat de Observatornews.ro. 

În apărarea sa, primarul spune că autorităţile ucrainene au abandonat oraşul şi a luat decizia, pe proprie răspundere, de a preda oraşul ruşilor. Kupeansk are o populaţie de puţin peste 27.000 de locuitori şi are o importanţă strategică pentru că este un important nod feroviar în regiunea Harkov.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.