Depozitarul Central este singura instituție care poate clarifica ce acțiuni deține fiecare român și dacă aceștia au dividende de încasat. Peste 8,3 milioane de români figurează ca acționari la una dintre societățile pe care statul le-a privatizat în anii ’90, însă majoritatea dintre aceștia nu sunt conștienți că încă mai dețin respectivele titluri.
Cu sediul în București, la adresa Bulevardul Carol I nr 34 – 36, etaj 3, Depozitarul Central este instituția care ține evidența registrelor companiilor de pe bursă și asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor realizate pe Bursa de Valori București (BVB).
În timpul “Marii Privatizări” (cuponiadei) din anii ’90, milioane de români au primit gratuit acțiuni, o bună parte din aceștia nefolosindu-se niciodată de ele, uitând între timp că le dețin, sau chiar decedând. Indiferent dacă s-au folosit sau nu de acțiuni, aceștia figurează în continuare în evidențele Depozitarului.
La Depoztiarul Central există două secțiuni unde sunt depozitate acțiunile investitorilor. În secțiunea 1 se află persoanele care dețin acțiuni, dar care nu au deschis un cont la o firmă de brokeraj, sau care au cerut intenționat ca titlurile deținute să fie transferate în această secțiune (în general investitori inactivi).
În cealaltă secțiune se află deținerile persoanelor care au un cont deschis la o firmă de brokeraj (în general investitori activi).
Pentru a vizualiza repartizarea deținătorilor pe fiecare județ din România, accesați ACEST LINK.
Ce trebuie să ceri la Depozitarul Central pentru a verifică dacă ai acțiuni la o companie pe bursă?
O persoană care vrea să verifice deținerile de acțiuni pe care le are în cont trebuie să solicite un extras de cont de la Depozitarul Central.
Extrasul se eliberează după plata taxei de 6 lei și după prezentarea următoarelor documente la sediul Depozitarului:
- cerere de eliberare a extrasului de cont;
- copia actului de identitate al titularului de cont;
- dovada achitării tarifului aferent operațiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice.
În cazul vreți să cereți un extras de cont în numele altei persoane, veți avea nevoie de o procura notarială/împuternicire pentru ridicarea extrasului de cont, autentificată la un notar public. De asemenea, veți avea nevoie de copii ale actelor de identitate deținute atât de titularul de cont, cât și de împuternicit.