Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Mai mult de 50% din produsele studiate au 7 sau mai mulţi aditivi
Astfel, mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulţi aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 şi 2018. Singura excepţie a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.
Potrivit Infocons, 6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 şi chiar 10 în 2016. Pentru studiul din 2018, media a coborât la 8 aditivi în cazul produselor studiate.
15 este cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016, iar patru produse nu au avut nici un aditiv alimentar în componenţa lor, 2 dintre ele fiind studiate în 2011, şi celelalte 2 în 2015.
Caragenanul, cel mai întâlnit aditiv
“Cei mai des întâlniţi aditivi alimentari au fost: 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407); 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiţi polifosfaţi (E452); 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621); 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301); 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120)”, precizează Infocons.
Conform organizaţiei, cele mai multe tipuri diferite de aditivi, respectiv 28, au fost găsiţi în produsele din studiul pe 2016. Acestea au scăzut cu 35,72%, în studiul din 2018.
“Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi! Din păcate, calitatea produselor agro alimentare şi nu numai, nu se ridică la standardele din vestul Europei, ceea ce se vede şi în starea de sănătate. Sper ca fiecare dintre noi să aibă real o9atitudine ! şi să sancţionăm produsele care sunt slabe calitativ”, spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor este unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International.
Un studiu al unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor a demonstrat că aditivii, cunoscuţi popular ca “E-uri”, se găsesc în 90% din cele 20 de pateuri vegetale analizate. Unele produse conţin chiar şi 12 aditivi.
Pateuri vegetale cu E-uri
3 E-uri: 9,52% dintre produse
4 E-uri: 9,52% dintre produse
5 E-uri: 4,76% dintre produse
7 E-uri: 28,57% dintre produse
8 E-uri: 14,29% dintre produse
9 E-uri: 4,76% dintre produse
10 E-uri: 4,76% dintre produse
11 E-uri: 4,76% dintre produse
12 E-uri: 9,52% dintre produse
Sursa: Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Strategiilor din România
“Am în faţă un pateu vegetal. Am numărat în jur de 12 E-uri în lista de ingrediente. Din punct de vedere nutriţional, este total dezechilibrat”, a remarcat Simona Bişboacă, inginer tehnolog în industria alimentară.
Un alt studiu independent care a analizat 70 de pateuri vegetale a indicat că majoritatea conţin aditivi ce pot fi nocivi în cazul consumului frecvent:
E1520 (Propilen glicol)- neurotoxic şi cardiotoxic
E635 (Ribonucleotid disodic) – cancerigen
E621 (Monoglutamat de sodiu) – dureri de cap, slăbiciune, astm, Alzheimer, Parkinson
E412 (Guma guar) – astm, alergii, crampe, eczeme