Patru polițiști, sechestrați pe terasa unui bar de peste 20 de romi

TRIMITE PRIETENILOR

Unul dintre cele mai delicate cazuri de ultraj din ultimii ani din județul Suceava, mediatizat doar foarte sumar până acum, finalizat cu trimiterea în judecată a trei inculpați, un bărbat și două femei, s-a petrecut la finele lunii octombrie a anului trecut, în comunitatea de romi de la Mitoc. Dosarul a fost între timp trimis în instanță, cu cei trei agresori arestați preventiv, iar cum ancheta este finalizată, vă putem prezenta acum firul unor evenimente complicate pentru cei patru polițiști care au fost victime în acest caz. Asupra oamenilor legii s-a aruncat cu fel de fel de obiecte, au fost loviți și trași de uniforme, chiar blocați pe terasa unui bar, de peste 20 de romi care au ținut poarta de acces.

Cum a început totul – un control la barul ”La Morcov” și refuz de legitimare

Pe 31 octombrie 2020, două patrule de la Secția Rurală de Poliție Adâncata au avut dispoziția de a verifica agenții economici pe linia respectării legislației Covid, context în care au ajuns la magazinul bar ”La Morcov”, în proximitatea cartierului de romi de la Mitoc, în comuna Mitocu Dragomirnei.

Cei patru polițiști au dat în zona terasei de localnicul Vasile Răscol, pe care au vrut să-l legitimeze. Din start, acesta a reacționat foarte agresiv, înjurându-i și amenințându-i cu bătaia pe polițiști. Agresorul s-a bazat pe ”spatele” pe care îl avea, numeroși vecini și rude care s-au adunat imediat la fața locului.

Polițiștii au încercat să-l încătușeze, însă în primă fază nu au reușit, acesta fugind pe terasa barului. Polițiștii s-au dus după el pe terasă, unde au reușit să-l pună la pământ și să-l încătușeze.

Peste 20 de inși au închis poarta terasei și i-au blocat pe polițiști în jur de zece minute

Încătușarea a declanșat furia totală a numeroșilor romi din grupul adunat, rude și vecini cu Răscol.

Polițiștii au vrut să îl ducă pe încătușat spre mașină, însă, a rezultat din ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, un grup de peste 20 de romi au închis poarta de la drum care face accesul pe terasă, îngrădindu-le deplasarea polițiștilor. Polițiștii nu au avut cum ieși, poarta fiind ținută de afară, în jur de zece minute. A fost vorba practic de un soi de sechestrare a polițiștilor, pentru aproximativ zece minute.

A aruncat o ladă de pâine într-un polițist

A fost momentul în care au dat ”atacul”, pe terasă, două femei, Sînziana Cuțitariu, în vârstă de 22 de ani, și Nicoleta Răscol, de 44 de ani (soția lui Vasile Răscol). Una din inculpate, cea de 22 de ani, a pus mâna pe o ladă pentru pâine, goală, pe care a aruncat-o în unul din polițiști, provocându-i leziuni la un picior.

Tânăra a pus apoi mâna pe pietre și a aruncat spre polițiști. În învălmășeala creată, încătușatul l-a prins de penis pe unul dintre polițiști și i-a rupt pantalonii uniformei.

Polițiștii au reușit la un moment dat să forțeze ieșirea, cu tot cu încătușat, și, ieșiți pe drumul public, după somații, au tras focuri de armă în plan vertical, împrăștiind mulțimea.

Ei au urcat încătușatul în mașină și au plecat, romii aruncând cu obiecte contondente în autospecială și lovind cu pumnii în parbriz.

Ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice

Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a ajuns la concluzia că trebuie trimiși în judecată trei inculpați: Vasile Răscol, cel care a declanșat toată nebunia, și cele două femei care i-au atacat direct pe polițiști.

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv. Doi dintre ei se află și acum după gratii, la patru luni de la comiterea faptei.

În urma actelor de violenţă exercitate de inculpaţi, un lucrător de poliţie a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 4-5 zile de îngrijiri medicale, iar un alt lucrător de poliţie a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri medicale.

Procurorii au reținut și faptul că prin adresarea de către inculpaţi de cuvinte jignitoare, ameninţări cu acte de violenţă şi exercitarea actelor de violenţă faţă de lucrătorii de poliţie s-a tulburat grav ordinea şi liniştea publică.

Cei patru polițiști sunt reprezentați de un avocat ales, prin intermediul Corpului Național al Polițiștilor

Corpul Național al Polițiștilor, organizația Suceava, s-a implicat și în acest caz și le asigură asistență juridică celor patru polițiști care sunt părți vătămate în acest caz.

Comisarul-șef Marius Ciotău, președintele Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, a explicat cât de important este ca polițiștii să aibă avocat ales, chiar și atunci când au calitate de victimă într-un dosar.

”Deși sunt părți vătămate evident că polițiștii trebuie să participe la ședințele de judecată și să piardă timpul umblând pe drumuri la instanța de judecată până la finalizarea cauzei printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

Este important ca polițiștii să fie asistați de un avocat ales, ca să își poată executa serviciul polițienesc. Avocatul îi reprezintă și astfel se reduc drumurile acestora la instanță. Toate actele procedurale sunt comunicate la biroul avocatului ales de corpul național al polițiștilor, iar acest avocat ia decizii după consultarea polițiștilor reprezentați.

Suntem alături de colegii polițiști mereu în momente dificile care au legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și nu numai, ajutând și familiile acestora. Vom susține în continuare toți membrii CNP și vom întreprinde mereu toate demersurile legale pentru a-i ajuta”, ne-a declarat Marius Ciotău.

Coșmarul unui polițist agresat de romi: anchete anevoioase, procese la fel, presiune psihică

Mai ales în procesele cu romii, polițiștii au de suportat o presiune psihică destul de mare. La procese se adună adesea numeroase rude ale inculpaților.

Paul Andrei Dan, unul dintre polițiștii care au fost victime în acest caz de ultraj, a mai fost parte vătămată într-un dosar de ultraj, tot cu o familie de romi și a avut parte de momente grele, simțindu-se de multe ori umilit de lentoarea cu care se aplică legea și cât de blândă este aceasta față de agresori.

Polițistul ne-a mărturisit, într-un material anterior publicat de Monitorul de Suceava, cât de greu i-a fost pe perioada anchetei și apoi a procesului. Tânărul polițist a fost reclamat inclusiv pentru că ar fi luat mită, de tatăl celui care l-a agresat, fiind târât într-o altă anchetă. Agresorul polițistului și tatăl fals denunțător au fost trimiși în judecată în cele din urmă pentru ultraj, respectiv pentru inducerea în eroare a organelor judiciare și mărturie mincinoasă și condamnați, ambii cu suspendare. Inițial, autorul faptei de ultraj primise o pedeapsă cu executare, însă la instanța superioară condamnarea a fost suspendată condiționat.

Citeşte mai mult pe monitorulsv.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.