Testele efectuate arată că unele legume româneşti depăşesc limitele admise de chimicale. Mai mult, când vine vorba de fructe, doar cinci la sută din culturi sunt verificate.
In aceasta perioada pietele sunt pline de producatori care vand salata verde, care e foarte sanatoasa si benefica pentru organism atunci cand e crescuta corespunzator. In cazul in care e posibil, cumparati salata de la producatorii care cultiva legumele in sistem ecologic. Cumparati legume importate doar din Uniunea Europeana, nu si din afara ei.
Salata verde adevarata e sanatoasa si usor de digerat. Se poate asezona cu un dressing preparat din ulei de masline extravirgin, plante condimentate (salvie, cimbru, busuioc) si zeama de lamaie.
Consumati salata verde cu o jumatate de ora inainte de masa. Daca veti consuma carne, nu adaugati crutoane sau branza in salata!
Salata verde adevarata ne va oferi antioxidanti puternici anticancerigeni si ne va intari sistemul imunitar; mai mult, va avea si un puternic efect de stimulare a detoxifierii naturale a organismului.
În timp ce unii producători susțin că fără pesticide nu ar avea ce să vândă, alții se jură că marfa este sută la sută naturală. Adevărul este undeva la mijloc, arată un raport de anul trecut publicat de Ministerul Agriculturii.
In topul celor mai tratate vegetale si prin urmare cele mai periculoase pentru organismul uman se numara: merele, telina, aredeiul gras, piersicile, capsunele, cartofii, salata verde, spanacul, strugurii si nectarinele.
Verdeturile precum spanacul sau salata verde sunt pline de substante nocive, pentru ca frunzele acestora retin foarte multe pesticide. La fel de periculoase sunt si radacinoasele, cum e telina, care se dezvolta in pamant si retine multe reziduuri din pesticide, dar si nitrati. Cat despre afine, castraveti, struguri sau cartofi, acestea sunt vegetale perisabile, care nu prea rezista la boli si la daunatori, asa ca sunt si ele tratate cu multe substante.