Perioada INDICATĂ pentru a planta viţă-de-vie. 10 etape de urmat şi butaşii se vor prinde GARANTAT

TRIMITE PRIETENILOR

Perioada octombrie-noiembrie este cea mai indicată pentru a planta vița de vie. Pentru a vă asigura că această lucrare va fi una de succes trebuie să țineți cont de o serie de reguli pe care să le respectați pas cu pas!

Cel mai bine este să consultați un specialist care să vă spună care sunt cele mai bune soiuri pentru climă și altitudinea unde vreți să platați vița de vie. De reținut că nu puteți planta vița de vie mai sus de 600-700 de metri de la nivelul mării. Indicat este să alegeți soiuri de masă cum ar fi Cardinal, Chasselas Dore, Hamburg care au avantajul că se coc repede, de regulă prin luna august, dar sunt și ceva mai rezistenți decât cei pentru vin.

Iată ce pași trebuie să urmați pentru ca butașii să se prindă 100 %:

1. Alegeți terenul potrivit pentru vița de vie! 

Nu neglijați acest aspect deoarece vița de vie nu ”merge” pe orice teren. Trebuie să rețineți două aspecte importante: vița rezistă până la minus 11 – 15 grade rădăcina și până la minus 24 de grade părțile aeriene, dar variază de la soi la soi. Așadar, factorii climatici sunt foarte importanți și se vor evita terenurile expuse frecvent accidentelor climatice (înghețuri târzii de primăvară, înghețuri timpurii de toamnă, grindină, valuri de frig, mai ales în preajma înfloritului, secete prelungite pe perioada de vegetație). Nu sunt indicate nici solurile cu exces de umiditate, saraturate și cu exces de carbonat de calciu. Bine ar fi ca terenurile alese să aibă expoziție sud, sud-vest, sud-est.

Fiindcă plantațiile viticole se înființează cu precădere pe terenuri în pantă aveți grijă la evacuarea apei în exces provenită din precipitații, fixarea prin specii forestiere de protecție a terenurilor instabile, terasarea lor, amenajarea căilor de acces, asigurarea lemnului necesar mijloacelor de susținere.

2. Alegeți cu atenție soiul pe care vreți să îl plantați! 

Nu orice soi pe care îl găsiți poate fi cultivat neapărat în zona dumneavoastră. De aceea cel mai indicat este ca atunci când cumpărați materialul săditor să întrebați la pepiniera respectivă dacă soiul pe care îl alegeți se pretează la condiții meteo unde vreți să plantați. În linii mari trebuie să știți că pe piață se întâlnesc 2 categorii de soiuri: de masă și de de vin! Cele din categoria strugurilor de vin se împart la rândul lor în alte două categorii: soiuri nobile numite și soiuri europene sau soiuri de hibrizi direct producători (HDP) – din care se face așa numita căpșunică.

La înființarea unei plantații cu soiuri de struguri pentru vin se recomandă soiuri nobile pentru a obține vinuri de calitate. Strugurii proveniți din HDP au miez consistent, mucilaginos, acumulează puține zaharuri, dau randament scăzut la must iar vinurile obținute au tăria alcoolică scăzută.

3. Pregătiți cu grijă terenul pentru plantare!

Pentru plantare alegeși cel mai luminat loc din gradină pentru că vița de vie are nevoie de foarte mult soare, fără pic de umbră. Mare atenție! Dacă pe terenul ce urmează a fi plantat cu viță a fost amplasată o altă plantație viticolă e bine ca timp de 3–5 ani acest teren să fie cultivat cu plante perene sau furaje anuale pentru refacerea structurii și fertilității acestuia. Totodată această măsură are și caracter fitosanitar și împiedică transmiterea de boli și dăunători specifici de la o plantație la alta.

Dacă vița de vie se plantează pe suprafețe mici, în grădină, trebuie să desfundați terenul în prealabil la 2 cazmale adâncime. Dacă vorbim deja de suprafețe mari cel mai indicat este să faceți lucrarea de scarificare (e o lucrare destul de scumpă) dar este mai eficientă decât desfundatul. Bine ar fi să se facă de două ori, una perpendiculară pe direcția celeilalte. Așa nu există riscul ca solul bun aflat la adâncimea de 60 cm să fie scos la suprafață iar în interior să ajungă sol de la suprafață de calitate mai scăzută.

Această lucrare e bine să fie executată cu 3-4 luni înainte de plantare adică, iunie-iulie dacă plantarea se face în toamnă și toamna cel mai târziu decembrie dacă plantarea se face în primăvară. Se face din nou o nivelare dacă este cazul.

4. Nu uitați să aplicați fertilizant!

Fertilizantul se aplică pentru a completa rezervele nutritive din sol. Se aplică 30-60 tone/ha gunoi de grajd bine descompus, 150–200 kg/ha superfosfat și 200–250 kg/ha sare potasică. Daca solul are pH˂ 6 se amendează cu pudră de var, dolomit, marnă, etc. funcție de necesități, cantitatea fiind de 2000 – 15.000 kg/ha CaCO!

5. Nu neglijați pichetarea terenului!

Pichetarea este foarte importantă deoarece are drept scop marcarea locului unde va fi plantată fiecare viță. Pentru acest lucru se vor stabili distanțele de plantare. Pentru plantațiile înființate pe suprafețe mari, în zone de șes sau pante cu inclinație ușoară, cu soluri fertile se aleg distanțe mari de plantare 2,0–2,2 m între rânduri și 1,2–1,4 m între vițe pe rând. Pe suprafețe mici, unde lucrările se vor realiza manual, distanțele sunt de 1,5–1,8 m între rânduri  și 1,0–1,2 m între vițe/rând.

Pichetatul se începe cu încadrarea terenului, apoi acesta se împarte în suprafețe mai mici de formă dreptunghiulară sau pătrată a căror latură să nu depășească 100 m. Astfel, operațiunea de măsurare și aliniere se face mult mai ușor. Aveți grijă ca la capetele rândurilor să lăsați o bandă lată de 6 m pentru ca tractorul să poată întoarce la capătul de rând. Între parcele se trasează drumuri late de 4 m pentru transportul strugurilor.

6. Adâncimea la care plantați vița este extrem de importantă!

Butașii de viță de vie se plantează la o adâncime de circa jumătate de metru, în gropi cu diametru mare. Vița de vie își întinde foarte mult rădăcinile în pământ, așa că nu o plantați nici lângă casă, nici pe lângă garduri cu fundație.

7. Nu uitați că vițele se fasonează prin scurtarea cordișei la 3-4 ochi și rădăcinile bazale la 8 – 10 cm!

Înainte de plantare vițele se controlează riguros și se elimină cele care nu corespund (defecte de sudură la punctul de altoire, se desprind prin simpla apăsare cu degetul pe altoi, au rădăcinile uscate/înnegrite, ochi neviabili, etc.). Vițele se fasonează prin scurtarea cordiței la 3-4 ochi și rădăcinile bazale la 8 – 10 cm.

După fasonare, vițele ar trebui parafinate pe 1/3 superioară și astfel nu se mai mușuroiesc la plantare. Se introduc vițele pentru câteva secunde într-un amestec de 94 % parafină + 3% colofoniu + 3% bitum, topite toate la 70–80 ºC. După fasonare, vițele se mocirlesc într-o „ smântână” preparată din pământ argilos 2/3, balegă de vacă 1/3 și apă. Vițele mocirlite sunt repartizate la gropi.

Pe direcția rândului, pe aceeași parte a pichetului și la o distantă de 4-5 cm de acesta se fac gropi adânci de 50 cm și largi de 35-40 cm. Pământul scos din groapa se pune într-o singură grămadă de aceeași parte a gropii. Vițele se așează în poziție verticală lângă peretele gropii dinspre pichet în așa fel încât rădăcinile să fie răsfirate pe mușuroiul de pe fundul gropii.

8. Punctul de altoire trebuie să fie deasupra nivelului solului cu 2-3 cm!

Aveți grijă ca punctul de altoire să fie deasupra nivelului solului cu 2-3 cm. Se umple groapa cu pământ reavan până la 1/3 și se taseaza bine cu talpa piciorului. Se introduc apoi, 2-6 kg mraniță/groapă, se udă bine cu 6–10 l apă. După infiltrarea apei se trage restul de pământ bine mărunțit în groapă fără a se mai tasa.

Dacă vițele nu au fost parafinate, se face un mușuroi în jurul cordiței!

9. Udați vița la intervale de câteva zile!

După plantare vița de vie trebuie udată de două-trei ori, dar la intervale de câteva zile. Opriți udarea dacă temperatura scade sub zero grade noaptea.

10. Lucrările din primul an de plantare sunt esențiale!

Imediat după plantare, vița are nevoie de o lucrare de afânare a solului. Aceasta se realizează la adâncimea de 14-16 cm. Pe parcursul perioadei de vegetație se realizează cel puțin 3 prașile pentru distrugerea buruienilor și spargerea crustei.

Sursa: agrointel.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana